promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Videóra vették a hidrogénbomba tesztelését, az eredmény félelmetes, és brutális
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Oppenheimer című filmben Benny Safdie játszotta Teller Edét, akit a hidrogénbomba felfedezőjeként tartanak számon.

Az atombomba félelmetes ereje ismét sokkolja a világot. Christopher Nolan féle Oppenheimer tökéletesen mutatta be, hogyan találták fel ezt a tömegpusztító fegyvert. Az alkotásban Benny Safdie játszotta Teller Edét, aki ennél is továbbment, és feltalálta a hidrogénbombát. Az Oppenheimerben volt is utalás erre, amikor a tudós gyakorlatilag konkrétan felhozza, hogy mi lenne, ha hidrogénnel próbálkoznának.

A hidrogénbomba a könnyű atommagok egyesülésén, vagyis a magfúzión alapul. A hidrogén izotópjai, a deutérium és a trícium vesznek részt a fúziós reakcióban. A hidrogénbomba rendkívül nagy pusztító erejű, akár több százszor erősebb is lehet, mint az atombomba.

A magyar származású amerikai fizikus, Teller Ede az 1940-es években kezdett el foglalkozni a fúziós bomba elméletével. A tudós ugyebár részt vett az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan-tervben is, de ő már akkor is a nagyobb hatásfokú hidrogénbombát tartotta fontosabbnak.

Teller Ede ötleteit Ulam Sztanisław lengyel származású amerikai matematikus segített megvalósítani, és közösen kidolgozták a kétfázisú bomba elvét, amelyben egy atombomba robbanása biztosítja a fúziós bomba beindításához szükséges hőmérsékletet és nyomást.

Az első sikeres hidrogénbomba tesztelése 1952-ben ment végbe az Egyesült Államokban. A robbanás 10,4 megatonnás volt, ami 700-szor erősebb, mint a Hirosimára ledobott atombomba. A robbanás olyan hatalmas erőt szabadított fel, hogy teljesen elpárologtatott egy korallszigetet.

A hidrogénbomba még elektromágneses impulzust is okozhat, ami tönkreteheti az elektromos berendezéseket, valamint a kommunikációs rendszereket. A hidrogénbomba a tömegpusztító fegyverek legfélelmetesebbike, és remélhetőleg soha nem kerül bevetésre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás