promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérfagyasztó hangja van egy atombombának, most előkerült a kísérteties videó
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Oppenheimer című film miatt most újra terítékre került, hogy milyen pusztító fegyver is az atombomba.

Két film is kaszál most a mozikban, amik ugyebár műfajilag eléggé eltérőek. Az egyik a rózsaszínűbb és könnyedebb Barbie, míg a másik a jóval sötétebb Christopher Nolan féle Oppenheimer. Utóbbi miatt egyre többen keresnek rá arra, hogy milyen történelmi jelentősége is volt az atombomba feltalálásának.

Az atombomba a világ legpusztítóbb fegyvere, amely hatalmas robbanóerejét a nehéz elemek, például a plutónium vagy az urán maghasadásából származó energia hirtelen felszabadulásából nyeri.

Az atombombák két fő típusa létezik: az atom- vagy hasadóbomba, amely csak maghasadást használ, és a termonukleáris vagy hidrogénbomba, amely maghasadást és magfúziót is alkalmaz. Az első atombombát a második világháború alatt fejlesztették ki az Egyesült Államokban, Németország elleni félelem miatt.

A projekt kódneve Manhattan-projekt volt, és több tudós és katonai tiszt is részt vett benne, köztük J. Robert Oppenheimer , az „atombomba atyja”. A Christopher Nolan című film valóban zseniálisan mutatja be az ő történetét. Készüljünk egy hosszú, de kemény alkotásra, ami újra bemutatja, milyen zsebezhető is az emberiség.

Az első sikeres atomrobbantást 1945. július 16-án hajtották végre Új-Mexikó sivatagjában, Szentháromság-kísérlet néven. Egy hónappal később az Egyesült Államok ledobta az első atombombákat Japánra, Hiroshimára, valamint Nagaszakira, hogy meggyorsítsa a háború végét.

Egy előkerült felvételen jól lehet hallani, hogy milyen vérfagyasztó hangja is van egy atomrobbanásnak. Természetesen a látvány még ennél is hátborzongatóbb.

Oppenheimer az elsők között látta, hogy micsoda borzasztó következménnyel járhat egy atombomba felrobbantása. Ekkor fogta fel igazán, hogy mit szabadított rá a világra a tudós kollégáival.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás