promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leesett egy atombomba a repülőgépről, kínos lett volna bevallani, inkább otthagyták
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sok mindent el szoktunk hagyni - kocsikulcsot, személyigazolványt, mobiltelefont vagy a pénztárcánkat -, de azért nem sűrűn halljuk, hogy elhagytak egy atombombát; pedig nem is egyet sikerült elveszteni a történelem során.

Az adatok szerint az elmúlt 70 évben körülbelül 50 nukleáris robbanófej veszett el a világban, tenger mélyén pihenve vagy akár jégbe fagyva. A hidegháború kiteljesedésekor tízezernél is több nukleáris fegyver állt harcra készen - mind földön, vízen vagy levegőben.

A legrégebben eltűnt fegyvert 72 éve nem találták meg.

Az Amerikai Egyesült Államok légierőjének Convair B–36-os bombázójának legénysége nukleáris támadást próbált szimulálni, amikor a gyakorlat során az alaszkai Eielson légi bázisról a texasi Carswellbe tartó gépében egy váratlan motorhiba lépett fel.

Mivel nem akarták, hogy a nukleáris robbanófej a zuhanás során felrobbanjon, inkább irányítottan ledobták. A harminc kilotonnás Mark 4 atombombát a Csendes-óceánba hajították.  A hivatalos jelentés szerint a bomba nem tartalmazta a nukleáris robbantáshoz szükséges plutóniummagot, viszont jelentős mennyiségű urán volt benne. Igaz, hogy az urán önmagában nem radioaktív, csak a maghasadást követően válik sugárzóvá.

Egy másik esetben leszállás közben túlszaladt és a Csendes-óceánba zuhant az amerikai USS Ticonderoga (CVA–14) nevű repülőgép-hordozóról egy A–4E Skyhawk típusú könnyű támadó repülőgép, hasa alatt egy B–43-as hidrogénbombával. Az 1965. december 5-i balesetben nem következett be robbanás, de érdekes módon senki sem találta semmiféle nyomát a csaknem 5000 méter mély vízben a bombának.

Houston, van egy kis gond

1970. április 17-én nemcsak az Apollo-13-nak, hanem magának a NASA-nak is komoly problémája volt, amikor nem könnyen, de sikerült visszahozniuk Jim Lovell kapitányt és legénységét a csaknem tragikussá vált űrutazásról. Ám arra nem számítottak, hogy a tengerbe csapódáskor a visszatérő egységről leszakad egy termoelektromos generátor, ami a radioaktív bomlásból származó hőből készít elektromos áramot. A körülbelül három kilogrammnyi plutónium-dioxidot tartalmazó generátort a mai napig nem találták meg, vélhetően még ma is ott pihen az óceán fenekén.

Mindezektől az esetektől függetlenül az összes szakértő egyetért abban, hogy az elhagyott atombombák miatt nem kell félni, sokat vesztettek el már, és sem nem találták meg őket, és szerencsére katasztrófa se történt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás