promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki a valóságban az atombomba feltalálja, akinek magyar tudósok is segítették a munkáját
Borítókép:  Profimedia - illusztráció / Képek forrása: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Robert Oppenheimert a filmben Cillian Murphy fogja majd alakítani.

A nukleáris fegyvereknél ugyebár két típust különböztetünk meg: az egyik hidrogénbomba, míg a másik az atombomba.

Utóbbit elég sokszor emlegették mostanában a sajtóban az orosz-ukrán háború miatt. Ugyebár köztudott, hogy Oroszország rendelkezik atomfegyverekkel, és szinte az egész világ rettegett attól, hogy Vlagyimir Putyin ezeket valamikor bevetheti. Persze Oroszország elnöke is tudja, hogy mit indítana el ezzel.

Ez lehet akár újabb világháborúban is taszíthatná a bolygót, hogy megállítsák Putyin nukleáris ámokfutását.

Az atombombát az Egyesült Államokban a Manhattan terv keretein belül fejlesztette ki egy kutatócsoport az új-mexikói Los Alamosban. Ez egy magyar származású tudós, Szilárd Leó kezdeményezése miatt vette kezdetét, de a projekt vezetője Robert Oppenheimer volt.

Magyar vonatkozás továbbra is van, mivel a munkában részt vett Teller Ede és Neumann János is.

„Én lettem a halál, világok pusztítója”

- mondta Oppenheimer az első kísérleti atomrobbantás után, amit 1945. július 16-án robbantottak föl új-mexikói Alamogordo melletti kísérleti telepen. Később augusztusban már meg is történt Hirosima és Nagaszaki bombázása.

Már rengetegen várják Christopher Nolan új filmjét, az Oppenheimert, amiben részletesen bemutatja a híres fizikus életét, és az atombomba feltalálását. A premier 2023. július 20-án lesz. A filmben feltűnik majd Teller Ede karaktere is, akit Benny Safdie alakít majd, míg Oppenheimert Cillian Murphy kelti életre.

Oppenheimer 40 éven át volt láncdohányos, a nukleáris kísérletek során valószínűleg jelentős radioaktív sugárzás is érte. 1965 végén gégerákot diagnosztizáltak nála, majd másfél év után meghalt 62 évesen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás