promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kétszer dobtak atombombát egy férfire, mégis túlélte
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jamagucsi Cutomu Hirosimában és Nagaszakiban is ott volt, mikor az amerikaiak ledobták az atombombát.

Nemrég mutatták be a mozikban a zseniális Christopher Nolan legújabb filmjét, az Oppenheimert, ami az atombomba elkészítéséről, illetve annak következményeiről szól. A mestermű világszerte gondolkodásra késztette a közönséget az atomfegyverekről, illetve arról, hogy érdemes volt-e ekkora erővel felruházni az emberiséget – főleg annak tudatában, hogy az amerikaiak többször is használták a második világháborúban ezt a szörnyű fegyvert.

Máig megrendíti az embereket a gondolat, hogy az amerikaiak 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak a Japánban található Hirosimára, majd augusztus 9-én Nagaszakira is. Sokan a történelem legsötétebb napjaiként emlegetik ezeket a dátumokat, ugyanis ekkor láthatta az egész világ, hogy mekkora pusztításra képes egy emberek által tervezett eszköz – de csak kevesen tudnak ezekkel a támadásokkal kapcsolatban egy bizonyos összefüggést.

Egy Jamagucsi Cutomu nevezetű japán férfi a világ legszerencsétlenebb, és egyben legszerencsésebb embere, ugyanis mindkét atombomba felrobbanásánál ott volt, de csodával határos módon mégis sikerült túlélnie.

Jamagucsi Cutomu a Mitsubishi mérnökeként üzleti útra ment 1945. augusztus 6-án Hirosimába, és éppen a villamosról szállt le, mikor az amerikaiak ledobták tőle mindössze 3 kilométerre az atombombát. A férfi állítólag súlyos halláskárosodást, illetve égési sérüléseket szenvedett, majd úgy döntött, hogy hazamegy Nagaszakiba – három nappal később már munkába is állt, majd ott is túlélte az atomtámadást.

A 2010-ben, 93 évesen elhunyt Jamagucsi Cutomu az egyetlen olyan ember, akinél Japán hivatalosan is elismerte, hogy mindkét atomtámadásnál ott volt és túlélte, de csak akkor kezdett el beszélni erről a férfi, mikor a fia rákbetegségben meghalt.

„Kétszer találkoztam az atombombával, és kétszer éltem túl. A sorsom az, hogy beszéljek róla”

– nyilatkozta egyszer Jamagucsi Cutomu, aki életének utolsó éveiben többször is felszólalt az atomfegyverkezéssel kapcsolatban.

Ha valakit érdekel esetleg, hogy milyen lenne, ha Budapesten robbanna egy atombomba, akkor mindenképp ajánljuk PamKutyáék videóját:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás