promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó, bibliai apokalipszis érkezhet az Atlanti-óceán felől
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezek a katasztrófák nem csak bibliai értelmezéssel bírnak, még a nagy Nostradamus is számított rájuk az Atlanti-óceán és Franciaország irányából.

Nagyon furcsa dolgok történnek manapság az Atlanti-óceánon és annak európai partvidékén. Ugyanis miközben minden eddiginél melegebb a második legnagyobb óceán legfelső vízrétege, még rejtélyes földrengések is sújtják a franciaországi partokat. Azt az országot, ahol a szerencsés földrajzi fekvésnek köszönhetően roppant ritkák a földmozgások, és még ritkábban erősek. Szerencsére most sem történt nagy baj. Egyelőre.

A szakértők egyelőre teljesen tanácstalanok, hogy miért is olyan meleg az Atlanti-óceán vize. A nagy kékség északi területein, döbbenetes mértékben megugrott az óceáni vízhőmérséklet. Az elmúlt évtizedek átlagához képest 1,1 Celsius fokos a melegedés mértéke. Sőt, a tavalyi ilyenkor regisztrált csúcshőmérséklet is megdőlt, ugyanis immár az új abszolút rekord: 22,8 fok. Ez első hallásra nem tűnhet túl melegnek, főleg, ha hozzátesszük, hogy ez a „forróság” elsősorban a víz legfelső rétegét érinti. Ez pedig valójában nagyon is kritikus adat, és az csak részigazság lehet, hogy az El Nino jelenség a kiváltója. Erről az eshetőségről pár hete már hírt adtunk.

Az biztos, hogy a globálisan és együttesen melegedő óceánok bizonyítottan kevesebb szén-dioxidot képesek elnyelni. Mindez pedig fokozza a Föld nevű bolygó üvegházhatását. Ám, ha mindez nem lenne elég, akkor beszámolhatunk a rejtelmes francia földrengésről is. A kezdeti hírek előbb 5-ös, majd 5,3-as erősségűről írtak. Ugyan a francia média „nagyon erős” rengésként aposztrofálta a ritka eseményt, ám az valójában a hivatalos, 5,8-as, Richter-skála szerinti besorolása ellenére is csak közepes erősségű volt. Igaz, nem volt túl mélyen az epicentrum sem, 10 kilométeres mélységűre saccolták a szakemberek. A jelentések szerint egyetlen ember sérült meg a rengés alkalmával, illetve egy elektromos fővezeték leszakadása miatt körülbelül 1100 család maradt áram nélkül egy időre.

Franciaországban nem csak az erősebb földrengések ritkák, hanem maga az egész jelenség is, a nyugat-európai ország tektonikai helyzete miatt. Utoljára éppen húsz éve, 2003. februárjában haladta meg az 5-ös erősséget a franciáknál, bár azt éppen csak megérezték. Az utolsó halálos kimenetelű földmozgás 1991-ben történt a francia Alpokban: kilencen vesztették életüket a rengés miatt lavinában. Vajon most is számíthatunk egy átütő erejű katasztrófára Nyugat-Európában?

Nos, Nostradamus bő ötszáz évvel ezelőtt többek között az apokalipszissel is foglalkozott, és igen kedvezőtlen értelmezhetőségű verseket írt napjainkra. Több utalást is hagyott a II. Erzsébet halála utáni időkre mind az Egyesült Királyság, mind Nyugat-Európa tekintetében. Bár nem volt egyértelműen kijelenthető eddig, hogy, amikor nagy, pusztító vizekre célzott, akkor célkeresztjében valóban az Atlanti-óceán szerepelt-e. Mindenesetre az események lassan már biblia és baljós árnyékot kaphatnak a nagy egész tekintetében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás