promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végzetes eredményt közölt a NASA - pusztító nyár vár hazánkra is?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az El Nino jelenség ereje teljében még Magyarország nyári időjárását és a viharokat sem fogja kímélni a NASA szerint.

Sorsdöntő jelentőségű felfedezést tett a Sentinel-6 nevű űrszonda, mely 2021-ben megkezdett szolgálata óta először tapasztalta meg az El Nino jelenség hamisítatlan jeleit. A még évekig működésben lévő műhold többek között az ESA, a NASA és a SpaceX gyermeke az Airbus által, és már nagyon „fiatalon” rengeteg hasznos információval látja el a kutatókat. Radaros magasságmérő technikája olyan kifinomult, hogy még a centiméteres eltérésekre is érzékeny, ezért tudta detektálni már most azokat a nyomokat, amely által igazolást nyert: 2019 után szinte biztosan újra beköszönt az El Nino.

A Sentinel-6-tal ugyanis sikerült megfigyelni a Kelvin-hullámokat márciusban és áprilisban is. Ez a melegvíz vándorlásával jár a Csendes-óceánon, mégpedig az Egyenlítő irányából nyugatra, elsősorban Dél-Amerika partvidékét megcélozva. A radar által mért alig 5-10 centiméteres hullámok ugyan nem magasak természetesen, ám szélességük lényegében felfoghatatlan, több száz kilométer. Ez pedig irdatlan, környezetet és időjárást befolyásoló tényezőnek számít akkor is, ha a felső vízréteg éppen hideg vagy meleg.

Utóbbi elmozdulásának hatására a melegebb légtömegek is meglódulnak, így változtatva meg gyökeresen az amerikai kontinens időjárását, illetve még erőteljesebb hatás esetén az Atlanti-óceánét is. Továbbá, ha utóbbin is látványos és mérhető anomália jelentkezik, az hatással lehet Európa előttünk álló nyári, majd a téli éghajlatára is.

A szakértők szerint 90 százalékos az esélye az El Nino kialakulásának, illetve 80 százalék a lehetőség egy intenzív változatra, amely Magyarországon is tényezővé alakulhat. Hazánkban és a környező országokban ez viszonylag száraz és akár rekordokat döntő forróságot is okozhat, gyakori erős viharokkal. Az ilyen szélsőséges nyár után a tél pedig jóval csapadékosabb lesz, ám újfent enyhe lesz a hőmérséklet, nagyon durva hidegbetöréstől nem kell majd tartani.

Az El Nino és globális testvére és ellentéte a La Nina akár egy évig is tartó hatást szoktak gyakorolni a Földre. Az óceánok vize jellemzően ilyenkor 1 fokos felmelegedést is megélhet, de nem ritka a 1,5 Celsiusos különbség sem az átlaghoz képest. A 2019-es El Nino határozottan rövid volt, csupán hat hónapig tartott. Előfordulási ideje 3-5 év.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás