promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katasztrófa előjelei? - újabb földrengések riogattak Magyarország szomszédságában
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy szakértő elárulta, hogy mekkora katasztrófától kell tartani a Balkán-fészigeten, és azon belül a nyaraló paradicsom Horvátországban is.

Tegnap két feltűnően erős földrengés is megrázta Bosznia-Hercegovinát délután, melyeket nem csak ott, hanem a Balkán-félsziget egyéb részein is érezni lehetett. Főleg Horvátországból érkeztek hírek észlelésekről, bár anyagi kárról nem számolt be senki. Ennek ellenére egyre nagyobb az aggodalom, hogy miért fokozódhat a szeizmikus aktivizálódás a térségben. A legújabb szakértői elemzés szerint mégsem kell tartani komolyabb rengéstől, és így katasztrófától sem. Persze mi mást mondhatna egy olyan megszólaló, aki nem akar pánikot kelteni a hazájában. 

A dubrovniki tengerparton is érezték az pihengető turisták és helyiek, hogy Boszniát 3,2-es rengés rázta meg kezdésként délután kettő óra előtt. Az epicentrumot Stolac városától detektálták alig négy kilométerre. Majd körülbelül negyven percel később jött a második, már 3,3-as földmozgás, a fővárostól, Mostartól körülbelül harminc kilométerre. Ugyan ezek valójában csak gyenge rengéseknek számítanak, ám egyetlen ok miatt érződtek ijesztő mértékben egyes helyszíneken. A hipocentrumok mélységét ugyanis mindössze 2 kilométer mélyre becsülték meg az EMSC szolgálatának illetékesei. 

A legtöbb szemtanú a szekrények és ajtók rázkódásáról írt, sérülés emberéletben szerencsére nem történt.

Anyagi károkról szintén nem érkezett beszámoló. Érdekesség, de a horvát sajtó fokozott figyelmet szentel a földrengés baljós témájának a nyári turistaszezon kezdete előtt. Ugyanis az elmúlt hetekben több kisebb-nagyobb rengés "támadta meg" a Balkánt Szlovéniától Montenegróig, az erősségük jellemzően 2-estől 4-es erősségig terjedt. 

A Vecernji List egy horvát szeizmológust szólaltatott meg, hogy eloszlathassa az aggodalmas kérdéseket és feltevéseket:

„Ez egy normális szeizmikus tevékenység, amely minden olyan országban és területen végbemegy, ahol földrengések fordulnak elő. Hazánkban, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban vannak szeizmikusan aktív területek, és a földrengések mindig előfordulnak, néha gyakrabban, néha ritkábban, és az ilyen nagyságú földrengések normális szeizmikus aktivitásnak számítanak, még csak nem is fokozódnak. Ezek a tágabb területeink szeizmikusan aktívak, vagyis törékenyek. Földrengések fordulnak elő rajtuk. Folyamatosan figyeljük a szeizmikusságot, azt látjuk, hogy ezek gyakori jelenségek, és ez az, amit normális szeizmikus tevékenységnek nevezhetünk. Törökországban és Görögországban még hangsúlyosabb a szeizmikusság.”

- nyilatkozta Kresimir Kuk a napilapnak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás