promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami rossz készül a Kárpát-medencében? – vészjóslóan sűrűsödnek a földrengések
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sajnos éppen időszerű a szakértők szerint egy erősebb földrengés az országban, az előjelek már mutatkoznak a Kárpát-medencében és Romániában. 

Nagyon régen került már sor Magyarországon komoly károkkal járó, áldozatot is követelő földrengésre. Az utolsó ilyen jellegű eseményre egészen a baljós 1956-os esztendőig kell visszamennünk. Akkor hazánk közepén, Dunaharasztiban 5,6-os erejű mozgás pattant ki, mely két ember életét is elvette. Súlyos infrastruktúrális károkat szenvedett Harasztin kívül még Taksonyt és Szigetszentmiklóst is jelentős mértékben lerombolta a természeti katasztrófa. Szerencsére az elmúlt évtizedekben inkább csak öregebb és bizonytalanabb lábakon lévő házak, illetve lötyögő akváriumok jellemezték a honi földmozgásokat. 

A statisztikák, illetve a szakértők szerint Magyarországot nagyjából tízévente egyszer rázza meg olyan földmozgás, amely meghaladja a 4,5-5-ös fokozatot a Richter-skálán. Utóbbi szám a közepes erőt jelenti. Ami tovább fokozza a mostani negatív hangvételű várakozást, lévén éppen tíz évvel ezelőtt, egészen pontosan 2013. április 23-án volt utoljára ilyenhez balszerencsénk. Akkor Heves városánál az embereket legkellemesebb álmából verte fel 4,7 erősségű áldás nem sokkal éjfél után. Még Budapesten is voltak észlelések a pár másodperces mutatványt követően, bár inkább Heves vármegyéből érkeztek kárjelentések.

Akkor több településen megrepedt a vakolat és a fal, illetve hullottak a cserepek. A biztosító társaságok legkisebb örömére. 

Most, hogy ismét fokozódik a földmozgások ereje és gyakorisága, érdemes számba venni az információkat. Riogatásra alapvetően semmilyen ok nincs, lévén Magyarország nem fekszik sem instabil kőzetlemezen, sem azok találkozásánál. Hazánk a méretéből adódóan sem gyakori elszenvedője a nagyobb tektonikai mozgásoknak. Fontos tudni, hogy távol éljük mindennapjainkat a nagyobb törésvonalaktól, ezáltal a "fészkek" hipocentrumától is. A hazai földrengések nagy hányada elsősorban az Afrikai és az Európai lemez ütközésének származéka, ugyanis az előbbi jócskán benyúlik az Adriára. Ennek volt betudható a 2020. decemberi, nagy horvát földrengés is. 

A jelenlegi, sejtelmes aktivitás hétfőn délután kezdődött Romániában, egy 4,6-os, majd egy 4,2-es Richter-skála szerint rengéssel.

Tegnap este kilenc után 4,1-es földmozgást mértek Arad megyében, közel a magyar határhoz. Mindezeket természetesen a magyar állomások is rögzítették, illetve Békéscsabán többen is észlelték a lényegében pillanatokig tartó rengést. Hazai anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés, ám könnyen lehet, hogy a következő napokban további események fognak izgalmat kelteni. 

Az M1 Híradója 4,9-es rengésról számolt be:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás