promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes ajtót fedeztek fel a Nyugati pályaudvaron, amikor kinyitották, mindenki elképedt
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A budapestiek zöme egyáltalán nem tud a titokzatos kék ajtó létezéséről.

Budapest egy igazán gyönyörű város, megannyi csodálatos adottsággal és épülettel. A főváros egyik legforgalmasabb, legikonikusabb pontja a Nyugati pályaudvar, ami igazi központnak számít szinte minden tekintetben. Naponta emberek milliói fordulnak meg ott, sokan mégsem sejtik, hogy van az építményben egy rejtélyes ajtó, ami olyan dolgot rejt, amire valószínűleg a többség soha életében nem gondolna.

Rengetegen egyáltalán nem tudnak róla, illetve csak mostanában fedezték fel az 1877-ben megnyitott, Gustave Eiffel cége által készített Nyugati pályaudvar egyik legnagyobb, mára már szinte teljesen elfeledett nyílt titkát, ami egy hatalmas kék ajtóhoz köthető. Naponta sok-sok ember elmegy mellette, de aki járt már mögötte, az pontosan tudja, hogy milyen érdekes, lenyűgöző dolgot rejt – most eláruljuk, hogy mi az.

A Nyugati pályaudvar titokzatos, kék ajtaja egy Királyi várót rejt, amit annak idején még Erzsébet királyné és Ferenc József használt.

A Viribus Unitis (vagyis: Egyesült erőkkel) felirat alatt található ajtón belépve hatalmas, díszes, különleges helyiségekbe botlunk. Ez a váróterem-együttes elvileg az év nagy részében zárva van, általában csak különleges eseményekre, speciális alkalmakra és rendezvényekre nyitják ki, szóval nem sokan tehették be eddig ide a lábukat – ettől is olyan izgalmas ez a Királyi váró.

A három itt található helyiséget fogadóteremnek, Erzsébet-teremnek és Királyi tárgyalónak hívják, ezekhez tartoznak még mellékhelyiségek és a nyárikert – jelenleg Széchenyi István és Baross Gábor mellszobrai is helyet kapnak benne, de régebben Ferenc József és Erzsébet mellszobrai voltak itt.

Itt lehet megnézni pár videót erről a királyi váróról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás