promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földrengés Magyarországon: még a szekrény is elmozdult a helyéről, de van okunk aggodalomra?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szomszédos romániai földrengést Magyarországon is lehetett érezni.

A legtöbb ember az orosz-ukrán háborúra figyelt eddig Európában, de most a földrengések is nagy gondokat okoztak. A legutóbbi információk szerint 41 ezer felett jár a törökországi-szíriai földrengés halálos áldozatainak a száma, de ez sajnos egyre csak növekszik. Közben hihetetlen, de ennyi idő elteltével is találnak túlélőket a romok alatt.

A CNN arról számolt be, hogy két nőt is sikerült élve kimenteni a romok alól: az egyiküket 212, míg a másikukat 222 óra elteltével. Ez gyakorlatilag már tényleg a csodával egyenlő. Az orvok szerint ennek a hideg idő is kedvezett kivételesen, mivel fagypont alatt az ember vízigénye csökken.

A közelünkben is volt földrengés Romániában, szerdán este például már a második. Az Időkép beszámolója szerint szerdán este 4-es erősségű rengés rázta meg szomszédunkat, ami nagy károkat nem tud okozni.

Ezt Magyarországon is érezték, így a Borsnak sokan meséltek arról, hogy elkezdett remegni a csillár, de az elsőnél, ami Richter-skála szerint 5,2-es erősségű még valahol a szekrény is elmozdult. Néhányan arról is beszámoltak, hogy a kutyájuk, vagy éppen a macskájuk megérezte a rengést.

Horvátországban is mértek földrengést ma délelőtt, ami 4,8-as erősségű volt, tehát nem okozott nagy fennakadást. Egy szakértő a Mandinernek azt nyilatkozta, hogy Magyarországon olyan erősségű földrengés legyen, mint Törökországban és Szíriában történt, annak rendkívül alacsony a valószínűsége, sőt, szinte nem is veszik ezt számításba.

Tóth László szeizmológus hozzátette, hogy idehaza teljesen más a tektonikai környezet. Magyarországon 6-6,5-ös erősségű mozgások előfordulhatnak, de ettől nagyobbak nem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás