promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nukleáris meghajtású szuperűrhajókkal hódítaná meg az űrt Európa
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az új technológia révén hamarosan az egész naprendszert felfedezhetjük.

Az űr felfedezése csodálatos, de egyben nagyon nehéz és kihívásokkal teli feladat. A legnagyobb problémát a jelenleg alkalmazott hajtóművek jelentik, hiszen a kémiai megoldások rengeteg „üzemanyagot” igényelnek, ráadásul nagyon lassú haladást tesznek csak lehetővé. A világ nagy űrügynökségei, így az amerikai NASA és az európai ESA egyaránt dolgozik a probléma megoldásán és végre úgy tűnik, hogy belátható közelségbe került egy forradalmi újítás.

A varázsszó a nukleáris meghajtás. Sokan mindentől tartanak kissé, ami nukleáris, holott okosan használva még sokáig jó szolgálatot tehet az emberiségnek. Ennek a technológiának hála minden eddiginél nagyobb távolságokra juthatnánk el az űrben, a tervezett Mars küldetések ideje pedig jelentős mértékben lecsökkenne.

Az Európai Űrügynökség, azaz ESA a furcsának ható „pReliminary eurOpean reCKon on nuclEar elecTric pROpuLsion for space appLications” (RocketRoll) nevű kutatási program finanszírozásán keresztül arra keresi a választ, hogy az űrhajókba szánt nukleáris hajtómű megvalósítható-e. A program igazi európai összefogással valósulhat meg, hiszen részesei a Prágai Egyetem és a Stuttgarti Egyetem mellett a brémai OHB Czechspace, valamint az OHB System mérnökei is. Amennyiben siker koronázza munkájukat, a jövőben megnyílhat az út az emberiség számára a naprendszeren túli küldetések előtt is.

11 hónap alatt tervezik elkészíteni a megvalósíthatósági tanulmányt és ha minden jól megy, 2035-ben akár kipróbálható is lesz az első európai, nukleáris meghajtással felszerelt űrhajó. Ezen a területen is egyre nagyobb a verseny, hiszen a NASA például az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegével (DARPA) karöltve már 2027-ben tesztelni szeretne egy nukleáris hajtóművet.

Az Elon Musk vezette SpaceX egyelőre úgy tűnik, hogy kivár, de senkinek ne legyenek kétségei. Amennyiben reális esély mutatkozik arra, hogy működő megoldásról legyen szó, ők is villámgyorsan csatlakozni fognak. Bárhogyan alakul és bármelyik szereplő lesz képes elsőként előállni egy újgenerációs hajtóművel, az egész emberiség fog profitálni belőle.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás