promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitört egy olyan óriás vulkán, amely előre jelezheti a világ legnépesebb államának pusztulását
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legnépesebb országát egy ütközés fogja megsemmisíteni, a pusztulást egy vulkán kitörése díszítheti.

Dr. John Seach a világ egyik legelismertebb és legtapasztaltabb tudósa és kalandora a vulkánok témájában. A veterán szakember rendszeresen megosztja élményeit a Twitteren is, és most nem sok jóvla kecsegtet. Mai posztja szerint komoly erejű kitörés-sorozat van kilátásban a Bengália-öbölben, félúton India és Mianmar között. A földrengések és egyre erősödő kitörések középpontjában pedig egy Barren-sziget nevű vulkáni szárazulat található. Ez a kis nyílás, mintegy bűzölgő sebként, vulkániszigetként eregeti magából a hamut és a füstöt. 

Seach doktor szerint már 15 ezer láb magasságig jutott a hamueregetés csúcsa, bár az viszonylag visszafogott kiterjedtségének köszönhetően nem fenyegeti egyelőre a polgári légiközlekedést Délkelet-Ázsia ezen régiójában. Ellenben fontos geológiai kérdéseket vethet fel, ugyanis a tudósok számára az egyik legkevésbé feltérképezett a nagy Ausztrál-Indiai-lemez működése, és várható jövője. A mostanság elfogadott nézet szerint ugyanis

a közetlemez töredezése a mai napig folyamatban van,

lényegében napról napra pusztulóban van az állománya, amely összességében majdnem 60 millió négyzetkilométer fed le. Csak szemléltetésként: Magyarország megközelitőleg 650-szer férne el a lemezen.

A kutató külön kiemeli, hogy a Barren-sziget vulkáni aktivitása biztosan a burmai mikrolemez alábukásával hozható párhuzamba, ami remek előrejelzése lehet India majdani hasonló sorsának, ahogy a széttöredező lemez szakaszok maguk alá gyűrik a hatalmas országot magába foglaló félszigetet.

A sziget vulkánja egyébként a 90-es évek közepéről származik, amikor a vulkáni láva és hamu kialakította

annak nyugati felvésű kalderáját, és kúpját a majdani kitörések melegágyaként. Annyi bizonyos, hogy a legújabb vulkáni tevékenység további jele lehet a lemeztektonikai változásoknak az Indiai-óceán egész térségében, Mindez pedig hatással lehet a környéken majd két milliárd ember sorsára. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás