promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez már a vég - napokon belül bibliai mértékű pusztítást hozhat a hírhedt vulkán
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szörnyű, bibliai katasztrófa lehet, ha valóban kitör a rettegett vulkán, a Nevado del Ruiz a kolumbiai Andokban.

Sötét napokra emlékezhet meg manapság Kolumbia, ugyanis rémes emlékek úszhatnak a felszínre a dél-amerikai ország lakosainak fejében. 38 év után ismét pusztító erővel törhet ki a hazájuk legészakabban fekvő, legendásan rossz hírű vulkánja. A Nevado del Ruiz 1985-ben vészjósló előjelek után pusztította el többek között Armero városát, ahol a felelőtlen városvezetés hagyta meghalni a lakosság nagy részét, valamivel több, mint 21 ezer embert.

Az andoki rétegvulkán többi, 1-2 ezer áldozata már a kitörés legelején elhunyt, a kirobbanó piroklaszt árnak "köszönhetően", míg a városiak a komolytana polgármesterük miatt nem hagyták el időben otthonaikat, holott a kitörés után csak két órával érte el őket a pusztító földcsuszamlás. Ugyanis a 2000 méter magas Ruizról a hó és a jég leolvadásával, a meginduló sárral, és a hegylábánál lévő folyók vizével gyilkos erejű és sebességű ár csapott le Armerora. A katasztrófa nyomán az anyagi kár is jelentős volt, lévén az több, mint egy milliárd amerikai dollárra rúgott. 

Most pedig maga CNN weboldala hivatkozik úgy szakértőkre, hogy bibliai jelentőségű pusztításra van kilátás. A Ruiz vulkán újra aktivitás jeleit mutatja, és még messze a vége. A környék erősen a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre van szakosodva. A szarvasmarha állomány negyedét már evakuálták, és a hegyoldalban szórványosan élőket is elköltöztették, amíg a tűzhányó feléledése el nem éri a látszólagos csúcspontját. 

A Nevado del Ruiz egyelőre csak füstölög, és időnként hamut lövellget ki magából, ám pusztításra ez idáig még nem került sor. A kolumbiai kockázatfigyelő egységek több szondával és drónnal figyelik a vulkán változásait, eseményeit. Egyöntetűen olyan kitörésre számítanak, amely történelmi jelentőségű lehet, lévén a szeizmikus mutatók is egyre ijesztőbbek a tartományban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás