promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vulkánt találtak Magyarországon, több száz évig csak egy ártatlan dombnak hitték az emberek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország egyik kiemelkedő természeti kincsének számít a parazitavulkán.

Ha valaki meghallja a vulkán szót, akkor valószínűleg egyből a katasztrófa szó is az eszébe jut, hiszen elképesztő pusztítást tud végezni egy aktív tűzhányó, rengeteg hollywoodi filmet láthattunk már erről. Éppen ezért hangzik elsőre olyan félelmetesnek, hogy Magyarországon is van vulkán, ráadásul több száz évig még csak a létezéséről sem tudtak az emberek – sőt, még várat is építettek rá, annyira nem voltak tisztában vele, hogy mi is ez a „dombocska”.

Verpelétnél van a Várhegy (Vár-hegy), ami mindössze 58 méter magas, és 1849-ben állítólag a kápolnai csata egyik fontos helyszíne volt. A 20. század elején az emberek lebontották az ott található várat, és elkezdték a kőkitermelést. Viszont hamar rájöttek, hogy ez nem csupán egy egyszerű „domb”, hanem egy jóval különlegesebb hely, ami később, 1975-ben természetvédelmi védettséget is kapott, és nem véletlenül.

Felfedezték, hogy a leginkább andezit kőzetből álló verpeléti Várhegy valójában egy eredeti épségében megmaradt vulkáni kúp, egy parazitavulkán, ami egy meglévő vulkán oldalából nőtt ki utólagosan egy késői szakaszban – már nem érintették annyira a vulkanikus tevékenységek, vulkánkitörések, de még így is tanulmányozni lehet rajta a lávadugót és az egyéb jellegzetes kísérőfolyamatokat.

A verpeléti Várhegy így nemcsak Magyarországon, hanem szinte egész Európában egy elképesztő természeti kincsnek számít, hiszen ritkán lehet ilyen parazitavulkánokat találni, főleg ennyire jó állapotban. Egészen hihetetlen, hogy hazánkban ilyen különleges hely is van, ráadásul sokan nem is tudnak róla – még szerencse, hogy nem egy aktív vulkánról van szó, mert az elég problémás lenne.

Itt lehet megtekinteni a verpeléti Várhegyről egy érdekes, informatív videót, hátha valakit jobban is érdekel még a téma:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás