promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz vulkánóriás kitörése már az USA-t veszélyezteti
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy magyar kalandor térképezte fel az oroszországi Kamcsatkát, amely most egy vulkáni katasztrófa helyszíne lehet az USA kárára.

A 18. század második felében tevékenykedő magyar kalandor és felfedező, önjelölt államférfi volt Benyovszky Móric. A nemesi származású férfi szinte egész élete a kalandról és a küzdelemről szólt, és talán a magyarság felemelése mellett Madagaszkár volt a másik mániája. Kevesen tudják azonban róla, hogy egykor a cári Oroszország elleni harcai során milyen messzire vetette őt a sors. Ugyanis már az 1700-as években is nagyon népszerű szokása volt az oroszoknak, hogy saját belső "ellenségeiket" és a hadifoglyokat is a messzi Szibériába, vagy a szó szerint távol-keletinek számító Kamcsatkára száműzze. 

Kamcsatka ugyan ázsiai terület, ám a Bering-szorosnak köszönhetően lényegében szomszédos a közeli Amerika kontinensével. Ezt a legendás hírű, ám zord félszigetet térképezte fel a világon elsőként Benyovszky, és hagyott hosszú évszázadokra pontos földrajzi útmutatást az utókornak. Később a megállapításait mind-mind megerősítették a repülős, majd a műholdas bemérések, fényképezések. A magyar kalandor (bár ő ezt a megnevezést alighanem kikérte volna magának) alighanem belefutott jó pár vulkánba a három magyarországnyi területtel rendelkező félszigeten. Kamcsatka körülbelül 160 kisebb-nagyobb tűzhányóval büszkélkedhet, bá ezek közül jó, ha tíz aktív. 

A minap éppen kitört a majd hatvan éve viszonylag nyugodt Sivelucs, A három ezer méternél is jóval magasabb vulkán vasárnap óta már olyan robbanást is produkált, amikor a hamufelhőjét egészen 10 kilométeres szintig fellőtte. Nem meglepő hát, hogy majdnem fél Kamcsatkát belepte a hamuréteg. Állítólag generációk óta nem produkált ilyen mértétű erupciót a Sivelucs, amely még lávát is folyatott magából, egy csapásra megolvasztva az oldalán lévő havat. Egyelőre nincs hír kitelepítésekről a félszigeten, ám már a repülésbiztonságot veszélyezteti az esemény. Alaszkában légtérzár is életbelépett, még, ha csak részlegesen is. A legerősebb földrengés, amit detektáltak 5,8-as magnitúdójú volt a Richter-skálán. A szakértők további kitörésre, sőt szökőárral járó földrengésre is figyelmeztetnek. A Sivelucs az elmúlt évezredben kétszer is óriási rengéssel járó kitörést szült, amely a környékre teljes pusztulással járt. 

Videós beszámoló:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás