promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2 millió évig megállás nélkül esett az eső a Földön - A tudósok végre rájöttek, hogy miért
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósok szerint a földi élet végzetét egy alaszkai vulkánkitörés jelentette, amely állandó esőt hozott a Föld időjárásában.

Már két napos esőzés után teljesen be tudunk fordulni, és kimutathatóan csökken a motiváltságunk, ezáltal még a termelékenységünk is. Összességében kijelenthető, hogy nem elcsépelt kijelentés az, hogy a napsütésben jobb a kedvünk, és jobb a produktív koncentrációnk is. Szinte lehetetlen elképzelni egy ezzel kapcsolatos borzasztó forgatókönyvet. Ám az IFL Science-en megjelent tanulmány szerint körülbelül 232 millió esztendővel ezelőtt volt egy esős "nap", ami hozzávetőlegesen szerény 2 millió évig tartott.

A döbbenetes felfedezés alapjára még 1980 környékén jutottak a Keleti-Alpokban a kinyert üledékrétegekből. A szürke homokkő-réteg mérete arra utal, hogy az hosszú időn keresztül folyamatosan rakódott le, éppen lezárva a dinoszauruszok történetének nagy száraz időszakát. Az ebből kidolgozott tanulmányok szerint Alaszka északi részén, a Barents-szel szomszédos Kara-tengeren kitörhetett egy szupervulkán, amely annyi üvegházhatású kémiai összetevőt és szén-dioxidot lökött a levegőbe, hogy felforrósodott a Föld légköre az elszökő óceánok űrtartalmának köszönhetően is. Az így létrejövő párásodás elképesztően hosszú távú hatást gyakorolt bolygónkra, a feltételezés szerint mintegy két millió éven keresztül szinte folyamatosan esett az eső, és egyáltalán nem voltak sivatagos tájak.

Az IFL Science szerint a szárazföldi élet szinte teljesen ellehetetlenült ekkorra, ám a párás időszak végeztével éppen mindez együttvéve indukálta a dinoszauruszok felbukkanását, akik 150 millió évnél is többet voltak a földi élet fő képviselői. Ugyanis körülbelül 65 millió évvel ezelőtt bekövetkezett a bukásuk, és szinte teljesen nyom, illetve fennmaradt képviselő nélkül tűntek el. Azóta szerencsére nem volt hasonlóan nagy apokaliptikus esemény aszteroida vagy szupervulkáni tevékenység miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás