promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tökéletes épségben őrzi az elpusztult állatok testét a kamcsatkai halál völgye, a tudósok még keresik a magyarázatot
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az oroszországi Kamcsatkában található a halál völgye, mely a színes tájról és a halálos gejzírekről lett híres.

A magas mennyiségben mérgező gázokat tartalmazó levegő miatt minden élőlény elhal a völgyben. Az állatok és növények szinte azonnal elpusztulnak, de a völgybe ember sem igazán tudná huzamosabban betenni a lábát, ugyanis aki a halál völgyében sétál, az szédülni kezd, elkezdi rázni a hideg és a magas lázba valószínűleg belehal.

A legérdekesebb, hogy a hetvenes évek közepéig ezt a kegyetlen helyet senki sem ismerte. Először is, Kamcsatka hatalmas és nem tanulmányozták megfelelően, pedig a Halál-völgy nem olyan nagy, körülbelül 1,5 km hosszú és fél kilométer széles. 1975-ben egy erdész és egy vulkanológus véletlenül fedezte fel a völgyet, igaz, hogy az majdnem az életükbe került. A következő években sok tudós indított expedíciót a területre, megpróbálták megérteni, hogy ebben a völgyben mi az, ami megöli az állatokat és a madarakat, valamint akár az embert is, ha túl sokáig tartózkodik a helyen.

Első gondolatra a megoldás egyszerűnek tűnik – az életet a vulkáni gázok kiölik, mert sok a szén-monoxid a levegőben.

De miért halnak meg szinte azonnal az állatok és a madarak a kanyonban, és miért térnek vissza újra és újra a nagytestű állatok oda?

Mivel nagyon nagy koncentrációban van a CIANOGÉN-klorid a feltörő gázokban, az nemcsak az állatokat pusztítja el, de a halott élőlények lebomlásáért felelős baktériumokat is. Ez azt jelenti, hogy csábító halott állatok vannak tökéletesen ép formában a Halál völgyében, és ez vonzza a nagytestű ragadozókat.

Ha kíváncsi vagy az elveszett világról készült videóra, amit a veszélyes gázok miatt csak helikopterről vettek fel, akkor katt ide:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás