promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszett, ősi világra bukkantak Kínában a föld alatt, ismeretlen fajokat rejthet a mélység
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A titokzatos hely a kutatók szerint ismeretlen élőlényeknek adhat otthont.

Kína minden szempontból lenyűgöző ország. Nagyon kevés olyan hely akad a Földön, ahol ennyire jól megférne egymás mellett az ősi kultúra és tradíció a modern technológiával. Miközben gőzerővel dolgoznak az űr meghódításán és azon, hogy lekörözzék az Egyesült Államokat, mai napig sikerült megőrizniük hagyományaikat és identitástudatukat.

A gombamód szaporodó nagyvárosok mellett azonban megszámlálhatatlanul sok természeti csoda is rejtőzik ebben a hatalmas államban. A változatosságot illetően senkinek sem lehet panasza, minden megtalálható itt a hófödte, égbetörő hegycsúcsoktól a sivatagon át egészen a buján zöldellő erdőkig. Ráadásul a talaj különleges geológiai adottságai folytán több régióban is meghatározó jelentőséggel bírnak a hatalmas víznyelők.

A cenote néven is ismert formáció olyan természetes módon kialakult kútszerű karsztképződményt takar, amely a mészköves felszín beszakadása révén jön létre. Átmérője és mélysége a néhány méterestől egészen a száz méteres nagyságrendig terjedhet, alján pedig általában álló, vagy folyóvíz található. A legtöbb esetben Mexikóban, illetve Közép-Amerikában találkozhatunk ilyenekkel, most azonban Kínában bukkantak rá egy hatalmas cenotére.

Ahogyan azt az Ancient Origins is megírta, a közelmúltban felfedezett hatalmas víznyelő 192 méter mély, 306 méter hosszú és 150 méter széles. Kínában viszonylag sok található ezekből az általuk mennyei gödröknek nevezett képződményekből, azonban ez több szempontból is különlegesnek számit. Alján hihetetlenül dús vegetációra bukkantak a feltárását végző kutatók. Egyes fák magassága meghaladta a 40 métert és még az aljnövényzet is az expedíció résztvevőinek válláig ért.

A kutatást vezető Chen Lixin úgy fogalmazott, hogy:

„Nem lepődnék meg rajta, ha kiderülne, hogy olyan fajok is megtalálhatóak ezen a helyen, amelyeket a tudomány még nem ismert.”

Ebből is látszik, hogy még napjainkban is rábukkanhatunk olyan, a világtól elzárt helyekre, melyek érdekes felfedeznivalókat rejtenek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás