promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meglepő dolgot tettek a papírral a kínaiak, kevés embernek jutna eszébe ez
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fantasztikus találmányokat köszönhetünk a hatalmas ázsiai országnak, ráadásul olyan ötleteik is voltak, ami másnak talán eszébe sem jutna.

A papír az emberiség egyik legcsodálatosabb találmánya. Nélküle nem létezne a mai értelemben vett kultúra, nem tudnánk elmerülni a könyvek olvasása jelentette csodában és persze az élet számos egyéb területe is elképzelhetetlen lenne hiányában. Mint oly sok mindent a történelem során, ezt is a kínaiaknak köszönhetjük.

A papírgyártás története szó szerint évezredekkel korábbra nyúlik vissza, hiszen mai tudásunk szerint 2000 évvel ezelőtt, a keleti Han-dinasztia idején alakult ki a távolkeleti birodalomban egy Caj Lun nevű hivatalnoknak köszönhetően

A papír minden tekintetben fantasztikus találmány volt, hiszen például a bambuszhoz, fához, vagy selyemhez mérten sokkal könnyebben kezelhető és praktikusabb felületet jelentett az íráshoz. A sokak által ismert „a toll erősebb fegyver a kardnál” mondás pedig hamarosan egészen új értelmet nyert a zseniális kínaiaknak köszönhetően. Az Ancient Origins cikkében leírtak szerint rájöttek ugyanis arra, hogy páncélzat készítésére is felhasználható.

Alighanem sokan elcsodálkoznak ezen, hiszen az újságok lapjait forgatva aligha gondolnánk a papírra, mint ideális anyagra az ellenség fegyverzete ellen, azonban az ötlet tényleg működött. Az ázsiai ország hadserege legendás, nem csupán harci képességeik és fegyelmezettségük folytán, de azért is, mert a lehető leglehetetlenebb anyagokat is képesek voltak alkalmazni csapataik védelmének erősítésére. Az acél és kő mellett, a bronz, bőr és még a teknőspáncél is szerepelt a listájukon, melyeket nagy szakértelemmel apró négyzet, téglalap és halpikkely formájú darabokká alakítottak, hogy maximális védelmet nyújtsanak viselőjüknek.

Ennek fényében már nem is annyira meglepő, hogy még a selyem és a papír is felkerült a listájukra. Peter Dekker a Hand Papermaking Magazine hasábjain arról írt, hogy a papírpáncél első dokumentált használata a Tang-dinasztia idejéből való, Kr.u. 618 és 907 között. Hedong kormányzója állítólag a civilek védelmében találta fel a papírból készült páncélt, amivel utána egy ezerfős sereget is felszerelt.

A Csing-dinasztia a koreai papírt kedvelte leginkább annak keménysége miatt, az amerikai konzul Edward Bedlow meg is jegyezte, hogy:

„A selyemmel és egyéb anyagokkal kevert papírpáncélokat nevetséges dolognak tűnik egyáltalán páncélnak nevezni, de valójában sok esetben tényleg jobban használhatóak, mint acélból készült társaik”

A Discovery Channel által sugárzott Állítólag (eredeti címén: Mythbusters) is foglalkozott ezzel az évszázados rejtéllyel és ők is arra a megállapításra jutottak, hogy kardok, nyílvesszők és muskétagolyók ellen a papírból készült páncél hatékonyabb az acélnál, azonban puskagolyók ellen már fordított a helyzet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás