promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a vége? Egy tudós leleplezte a Stonehenge titkait, eddig mindent rosszul gondoltunk - a szakértő egész más iráyból közlíti meg a kérdést
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új megközelítés látott napvilágot a Stonehenge titkáról, ez mindent megváltoztathat.

A Stonehenge a világ egyik legikonikusabb és legrejtélyesebb építménye, és persze a Brit-szigetek egyik páratlan kulturális öröksége, amely több millió embert ejtett már rabul a világon, sok látogatót megigézett, hogy turistáskodjanak egyet a szigetországban. Körüljárni örök élmény, és miközben megteszünk egy kört, valószínűleg sokkal több kérdésünk lesz, mint amennyi választ hirtelen kapni tudunk majd bármennyi idegenvezetőtől vagy szakértőtől.

Egy tudós szerint például határkijelölő funkciója is lehetett a gigantikus építménynek. Sőt, nemrégiben egy új kutatás arra hutott, hogy a Stonehenge alatt is vannak még korábbi építmények, tehát nem a Stonehenge volt a legkorábbi építmény a területen, hanem valami egészen más épület állt előtte. Ez pedig minden eddig elméletet is felülírhat.

Ám a közbeszédben továbbra is elsősorban a naptárfunkció tartja magát a középpontban. Sokan már az iskolában megtanulják, hogy csillagászati cél vezérelte Stonehenge építőit vagy építtetőit. A kalendárium funkciót sokszor és sokan bizonyították már. A Rakéta számolt be róla az Antiquity tanulmánya alapján, hogy msot az elméletet komoly támadások érték, a szerzők (Giulio Magli a Politecnico di Milano-tól Olaszországból és Juan Antonio Belmonte az Instituto de Astrofísica de Canarias-tól és az Universidad de La Laguna-tól) ugyanis arról értekeznek, hogy például a Nap lassú mozgása miatt napfordulókkor is lehetetlen, hogy megbízható kalendárium legyen. A kalendárium-teória szerintük egy modern analógia, bele akarjuk kényszeríteni az építményt a mi fogalmainkba.

A cikket megjelentető tudósok szerint a helyi túlvilággal és istentisztelettel kapcsolatos a Stonehenge funkciója, vissza kell mennünk az évezredekkel ezelőtti Britanniába, hogy megtudhassuk az igazságot. Amúgy nem ez az első eset, hogy elsősorban a túlvilági hittel hozzák összefüggésbe az építményt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás