promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A James Webb űrteleszkóp az univerzum legtávolabbi bugyrába tekintett be, és fantasztikus dolgot fedezett fel
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA összesen 10 milliárd dollárt költött rá, vissza kell hoznia a pénzét.

Nemrég helyezték üzembe a fantasztikus James Webb űrteleszkópot, ami 10 milliárd dollárjába került a NASA-nak, de azt kell mondjuk, hogy ez a szerkezet minden pénzt megér. A legutóbbi felfedezése is valódi tudományos szenzáció.

Mi másnak is nevezhetnénk, hogy ezúttal az univerzum első csillagait sikerült általa alaposabban szemügyre venni, amelyek a Földtől 9 milliárd fényévnyire lévő galaxisban tündökölnek. Csillagászati léptékben mérve nem sokkal a Nagy Bumm után keletkeztek, a világegyetem legkorábbi képződményei közé tartoznak.

Valójában több millió csillag csoportosulásáról van szó, amelyet a kutatók Sparkler-galaxisnak neveztek el, hiszen ilyen távolról csupán aprócska, sárgásvörös, szikrázó pontoknak látjuk azokat az égitesteket.

A James Webb űrteleszkópot éppen az ilyen felfedezések miatt építették. A kutatók most jobban megismerhetik és megérthetik az első csillagok, galaxisok születésének módját, ezáltal pedig az univerzum igen komplex működését.

A Tejútrendszerünk például mintegy 150 ismert gömbhalmazt tartalmaz, amelyek többnyire 10 milliárd évnél is idősebb csillagokból állnak. A szakembereknek azonban csak halvány sejtéseik vannak arról, hogyan és mikor formálódtak ezek, de most az űrteleszkóp ehhez is adhat némi támpontot.

Bármennyire meglepő, mivel a Sparkler-galaxis sokkal távolabb van a Tejútrendszernél, ezért a gömbhalmazok korát is könnyebb megállapítani. Így jött ki a 9 milliárd éves kor, vagyis akkor keletkeztek, amikor az univerzum még csupán 4,5 milliárd éves volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás