promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy mit jelent valójában az asztronauta szó? Meg fogsz lepődni az igazságon
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA is asztronautának hívja az űrhajósait, de kevesen tudják, hogy igazából mit jelent a szó.

Az utóbbi években kiemelt figyelmet kap az emberektől a NASA munkássága, és ez nemcsak azért van, mert menőn néz ki az űrügynökség logója a ruhákon, hanem azért is, mert rengeteg elképesztő felfedezés, illetve izgalmas, tudományosan megalapozott teória tárult elénk a tudósoknak, szakértőknek köszönhetően – arról nem is beszélve, hogy az űrtávcsövek egészen elképesztő felvételeket készítettek a világűrről:

Sokak számára az a legizgalmasabb az űrkutatás terén, mikor az asztronauták, vagyis az űrhajósok beszámolóját hallgatják a rideg, aggasztóan csendes világűrről, hiszen nagyon kevés embernek adatik meg az élmény, hogy eljusson oda, és élőben, teljes valójában lássa a gyönyörű bolygónkat – pedig már az is kifejezetten izgalmas, honnan ered maga az asztronauta szó.

Az asztronauta a görög asztron (vagyis: csillagkép), illetve a szintén görög nautész (vagyis: hajós) szavakból áll, vagyis űrhajós helyett a sokkal menőbb csillaghajós elnevezést is használhatnánk.

Az asztronauta helyett amúgy az oroszok a kozmonauta, a kínaiak pedig a tajkonauta szavakat használják azokra a személyekre, akik űrrepülést hajtanak végre. 1961 óta több mint 400 ember járt a világűrben, a legelső Jurij Gagarin volt, aki az előbb említett évben a Vosztok–1 űrhajó fedélzetén repült.

Volt magyar állampolgárságú űrhajós is, ugyanis Farkas Bertalan 1980-ban járt a világűrben, ráadásul a legendák szerint pia, illetve felnőtt filmek is voltak az űrhajó fedélzetén – utólag ezzel kapcsolatban is kiderült az igazság:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás