promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA eddig titokban tartott egy ijesztő küldetést, amelynek célja egy űrbéli objektum „megtámadása” lesz hétfőn
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kipróbálják, hogy az Armageddon című filmben látott módszer a valóságban is működik-e.

A sci-fi filmek elég jelentős hányada épül arra a sablonra, hogy a Földet egy űrbéli objektum becsapódása fenyegeti, és emiatt bátor űrhajósoknak kell – akár az életük árán is – megmenteniük az emberiséget.

Bármennyire is ijesztően hangzik, a NASA és az Európai Űrügynökség lényegében egy ilyen forgatókönyvre próbál felkészülni a legújabb kísérletével. A DART névre keresztelt misszió során a Földtől 17,7 millió kilométerre elhaladó Didymos nevű aszteroidát veszik célba, hogy tervezett becsapódást hajtsanak végre rajta.

Nem nehéz felismerni benne az Armageddon című film forgatókönyvét, és a szakemberek nem is tagadják, hogy részben az inspirálta a próbálkozásukat. Persze, számukra Bruce Willisék nélkül is egyértelmű, hogy a bolygónkat fenyegető ilyen jellegű veszélyhelyzetekre is ki kell dolgozni egy tervet és megoldást.

A tesztre szeptember 26-án kerül sor, és egy oda küldött műhold révén 24 órával később már felvételeket is kapunk a becsapódás körülményeiről. A DART nevű űreszköz kétszer akkora, mint egy mosógép, és két darab 18 méteres napelem-panel van hozzácsatolva.

Nem verték nagydobra, de tavaly novemberben indították útnak Elon Musk egyik SpaceX Falcon 9 rakétájával Kaliforniából. A célba vett Didymos nagyjából 740 méteres, és a Föld és a Mars pályája között helyezkedik el.

Valójában nem ezt a monstrumot, hanem csak a körülötte keringő kisebb holdacskát akarják letéríteni a pályájáról, amihez azért elég pontos célzás szükséges, de a DRACO nevű fedélzeti kamera segítségével ennek működnie kell. A DART 24 ezer km/h sebességgel fog becsapódni, ami elvileg elég lesz ahhoz, hogy módosítsuk az objektum pályáját.

A kutatók eddig mintegy 26 ezer földközeli objektumot azonosítottak, és közülük 4700 potenciális veszélyt jelenthet ránk. Ha a mostani kísérlet jól sikerül, akkor a módszert bármikor magabiztosan alkalmazhatjuk a hozzánk túl közel merészkedő űrbéli vándorok esetén. A Didymos egyébként ártalmatlan, nem tartozik az említett csoportba, de gyakorlóterepnek tökéletesen megfelel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás