promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz-ukrán háború alapozhatja meg az űripar jövőjét?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Oroszország és Ukrajna a globális űripar fontos részei voltak, amik most a háború miatt szinte teljesen leálltak. A kilövéseket törölték, a Mars-járókat leállították, a hajtóműveket pedig nem szállították le.

Oroszország rendszeresen küld embereket és műholdakat az űrbe.

„Különösen erős az emberi űrrepülés terén szerzett szakértelmük”

– mondta Claude Rousseau, a Northern Sky Research űrtanácsadó cég kutatási igazgatója.

Ukrajna pozíciója kevésbé fontos, ennek ellenére az ország tekintélyes űriparral rendelkezik. Elon Musk még azt is kijelentette, hogy az Ukrajnában tervezett Zenit rakétacsalád a személyes kedvence.

Az Egyesült Királyság kénytelen volt megszakítani műholdjainak orosz rakétákkal való kilövését a szanciók miatt. Felfüggesztették az európai ESA Mars Rover projektet, miután összevesztek az orosz partnerükkel. Oroszország pedig leállította a rakétahajtóművek szállítását.

„Oroszország meglehetősen olcsó, kész kilövési szolgáltatásokat nyújtott. Most ez a lehetőség sokak számára eltűnik”

– mondta Ram Jakhu professzor, a McGill Institute of Air and Space Law munkatársa.

A keleti és nyugati űripar szétválasztása egy hosszabb folyamat része lesz. A NASA 2014-ben szakította meg orosz kapcsolatai jelentős részét, amikor Oroszország annektálta Krímet, ezt követően pedig egy időre megtiltotta a rakétahajtóművek exportját. Sok cég az invázió előtti években vetett véget az orosz kapcsolatainak, ez a konfliktus pedig az utolsó csepp lehet a pohárban.

Az űriparban mégis növekedést jósolnak. A magánberuházások nőhetnek, és az állami beruházások is, hogy csökkentsék az oroszoktól való függést.

De a változás még nem biztos, az űr akár olyan környezet is lehet, amelyben folytatódhat az együttműködés Oroszország és a Nyugat között.

„Az űrben az országoknak nincs más választásuk, mint együttműködni egymással, még háború alatt is”

– mondta Jakhu.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás