promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: De hová tűntek az orosz tankok?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy informatikusokból álló különleges egység nyeri meg az ukránoknak a háborút?

Még február végén tartott egy 60 kilométeres orosz katonai járművekből álló konvoj Kijev felé, akkor már mindenki azt hitte, hogy ezzel el is dőlt az orosz-ukrán háború. De ahelyett, hogy bekerítette volna az ukrán fővárost, az oszlop hamarosan megállt. Végre kiderült, hogy az Aerorozvidka ukrán különleges egység hogyan állította meg a bevonuló sereget, célzott éjszakai támadásokkal.

„Az első éjszaka ez az egy kis egység két vagy három járművet semmisített meg az oszlop élén, majd az egész menet elakadt”

– mondta az Aerorozvidka parancsnoka, Jaroszlav Honcsar.

„Embereink ezután még két éjszakát maradtak, és sokkal több járművet tettek tönkre. Mindez csupán 30 ember elkötelezettségének köszönhető.”

A katonákat éjjellátó készülékekkel, mesterlövész puskákkal, távirányítós aknákkal és másfél kilogrammos bombákat ledobni képes drónokkal szerelték fel.

„Az első orosz támadók így hirtelen ott voltak, fűtés, olaj, bombák és benzin nélkül”

– folytatta Jaroszlav Honcsar.

A különleges egység a háború első napján a Kijevtől északnyugatra fekvő Hosztomel repülőtér védelmében is részt vett, és segített visszaverni az orosz ejtőernyősök támadását. Hontschar szerint a drónjaikkal körülbelül 200 orosz katonát találtak meg:

„Ez volt a fő tényező abban, hogy az oroszok nem tudták elfoglalni a repülőteret és felhasználni azt inváziójukhoz.”

Az Aerorozvidka a 2014-es Maidan forradalom után alakult, és főleg informatikus hallgatókból, mérnökökből és szoftverfejlesztőkből áll. Honchar parancsnok egykor katona volt, majd vállalatok informatikai tanácsadója lett, és 2014-ben visszatért a hadseregbe. De a hadsereghez fűződő kapcsolatuk ellenére nagyrészt önmaguktól működnek: főként adományokból finanszírozzák őket, és személyes kapcsolatokból szerzik be a drónokhoz szükséges alkatrészeket.

Az egység nagyrészt saját repülőgépeket fejleszt, időközben segítséget kaptak Elon Musktól, aki engedélyezte, hogy használják Starlink műholdjait. Ez lehetővé teszi az ukránok számára, hogy gyorsan és megbízhatóan információt cseréljenek az orosz egységek elhelyezkedéséről.

„Olyanok vagyunk, mint egy méhraj. Egy méh semmi, de ezrek képesek legyőzni még egy nagy ellenfelet is”

– mondta Jaroslaw Hontschar.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás