promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: az emberiség és a világ teremtésének egyik legnagyobb kérdésére találták meg a választ? A 11. században erről a titokról így tudtak
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyes középkori krónikások így tudták.

Március 18? Miért lehet ez a nap nagyon fontos?

Az emberiség, az élet értelme, a teremtés mind-mind olyan kérdések, amelyek már évszázadok óta foglalkoztatják az embereket. De vajon kaphatunk-e  minden kétség felett álló, egzakt válaszokat a megfogalmazott felvetésinkre? Talán biztosan sosem, ennek ellenére új fejlemények, új felvetések, esetleg történelmi emlékek legalább árnyalhatják a keretet, amelyben a kérdéseinket feltesszük.

A Múltkor online történelmi magazin írta meg, hogy egy nemrégiben felfedezett 11. századi angol naptár pontosan leírta, hogy Isten mikor kezdte el a teremtést, melyik nap mondta azt a Bibliában idézett mondatot, hogy

"Legyen világosság!

A Teremtés Könyve szerint a mindenható ekkor választotta el egymástól a világosságot és a sötétséget, ez követően lett este, majd reggel. Ez volt az első nap.

Az angol naptárban ez magyarul így hangzik:

 "Ebben a hónapban a mindenható Isten megteremtett minden láthatót és láthatatlant. Így szólt: »Legyen világosság«, és lett világosság. Ez a nap március 18-ra esett"

A nevezett mű neve Enchiridion, és írója Byrhtferth a Ramsey apátság szerzetese volt, aki többek között matematikával és csilagászattal is foglalkozott. Amúgy nem csak ő, hanem egy több száz évvel előtte élt híres szerzetes, Beda Venerabilis is ezt a napot számolta ki.

És hogy mi történt március 21-én? Az ő számításaik szerint Isten ekkor teremtette meg a Napot és a Holdat.

Isten az embert a hatodik napon teremtette, így a számítások szerint március 23-án.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás