promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezik Isten? Nyomós érvek szólnak mellette, íme pár
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megfontolásra érdemes gondolatok következnek. A nomológiai érv.

A nomológiai érv a természet törvényszerűségeiből indul ki, amikor próbál választ adni a lét talán legfontosabb kérdésére. Az érdekes kérdéseket feszegető cikk eredetileg a Bigthink nevű tudományos oldalon jelent meg, ebből szemezgetünk most.

A természetben törvények uralkodnak, mintázatok és trendek érhetők tetten, amelyekre magyarázat lehet egy minden felett álló teremtő létezése.

A cikk ebből az alapállapotból kiindulva úgy kezdi, hogy tegyük fel, egy pókerjátszmában ötször egymás után bejön nekünk a royal flöss, véletlen lenne? Nem valószínű, sokkal jobb magyarázat lehet az, ha feltételezzük, hogy valaki a mi javunkra rendezett mindent.

De hasonló gondolatmenetet követhet az is, ha belegondolunk, hogy miért van az, hogy a bolygók mind-mind elliptikus pályával rendelkeznek.

Persze mindez lehet a véletlen szüleménye is, de racionálisabb magyarázat lehet, hogy valaki vagy valami felelős azért, hogy ezek a dolgok így alakultak.

De mégis miért vannak törvényszerűségek a szabálytalanságok helyett? Miért tudunk törvényeket, így pedig tudományos magyarázatokat kiolvasni a természet működéséből?

A nomológiai érv szerint létezik egy természetfeletti lény, akit nevezhetünk Istennek is, anélkül, hogy felruháznánk őt bármiféle a Bibliában hangoztatott erkölcsi tökéletességgel vagy mindenhatósággal. Elsősorban arra kell gondolni, hogy Isten egy intelligens lény. A tudósok is a racionalizmus talaján állnak, amikor tudományos magyarázatokat próbálnak levonni a világ dolgaira vonatkozóan. De a legtöbb tudós arra a kérdésre már nem keresi a választ, hogy miért létezhetnek természeti törvények, ezzel már a filozófia foglalkozik.

Ehhez kapcsolódóan például sok kora újkori filozófus úgy gondolta, hogy a természeti világ tudományos vizsgálata révén betekintést nyerhetünk a teremtő, az intelligens lény, Isten elméjbe, így pedig a tudomány és a vallás hirtelen egy nevezőre jutott.

A nomológiai érv tehát egy univerzális megoldást kínálhat, amely összehozhatja a tudományos és vallási nézeteket, illetve az ateistákat és a hívőket is. A nomológiai érv nem azt állítja száz százalékos valószínűséggel, hogy Isten létezik, csupán azt mondja, hogy egy teremtő feltételezése megfontolásra érdemes, hiszen magyarázatot kínálhat arra, hogy a tudományok miért tudnak törvényekről beszélni a természet működésével kapcsolatban.

A teljes cikk a Bigthink oldalán olvasható, illetve itt lehet meghallgatni egy podcast-beszélgetést is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás