promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földünk legelhagyatottabb helyéhez a Nemzetközi Űrállomás van a legközelebb
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő: csaknem 2700 kilométerre található a legközelebbi szárazföldtől.

Szinte megközelíthetetlen helyen, a legközelebbi szárazföldtől 2688 kilométerre található a Nemo-pont (Point Nemo) a Csendes-óceánban, amely így bolygónk legelhagyatottabb térségének számít.

Mindezt jól mutatja, hogy a legközelebb akkor vannak hozzá emberek, ha éppen arra jár egy hajó, vagy ha – 415 kilométeres magasságban – elhúz odafent a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás.

A Nemo-pont tehát egy hipotetikus pont, ahol nincs szárazföld, és semmi különös jelzés, a kíváncsiak viszont megtekinthetik a Google térképén a déli szélesség 48°52.6′ és a nyugati hosszúság 123°23.6′ koordinátáknál. A tőle északra lévő Ducie Island a hozzá legközelebb eső szárazföld.

Fotó: Google Maps

A Nemo-pont környékén kizárólag víz található közel 22,5 millió négyzetkilométeren, ami harmadával nagyobb térséget jelent, mint Oroszország területe. Az óceán mélysége eléri a 4 kilométert, ezért a fölöslegessé vagy veszélyessé vált űreszközöket gyakran ide irányítják, mert itt a legkisebb az esélye annak, hogy valamiben kárt tesznek.

A hetvenes évektől napjainkig csaknem 300 kisebb-nagyobb „űrszemét” végezte a Nemo-pont közelében, például a 142 tonnás orosz MIR űrállomás is 2001-ben. Szomorú, de az óceánban úszó műanyagszemét szintén elérte már ezt a távoli területet is.

A Nemo név alighanem sokak számára ismerősen cseng, hiszen Verne Gyula híres regényhősét, a Nautilus tengeralattjáró titokzatos, emberkerülő kapitányát is így hívják. A Nemo egyébként latin eredetű szó, a jelentése pedig: Senki.

Mivel a környék ennyire messze fekszik a szárazföldektől, illetve azok tápanyagban gazdag folyótorkolataitól, ezért a Nemo-pontnak még a vízi világa is gyérebb a megszokottnál. A nevezetes pontot sohasem kellett felfedezni a szó klasszikus értelmében, elég volt csupán kiszámítani a pontos koordinátáit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás