promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: létezik egy egymilliárd éves, nyolcadik kontinens a Földön!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Zélandia minden követelménynek megfelel, és csak egyetlen szépséghibája van.

A hagyományos felosztás szerint hét kontinens létezik (Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Antarktika, Európa, Ausztrália), de ez nem jelenti azt, hogy bolygónk más területei ne felelnének meg – legalább részben –a „földrész” fogalmának.

Ilyen például Zélandia is, amely nagyrészt a tengerszint alatt fekvő kontinenstöredék, míg a legnagyobb szárazföldjei Új-Zéland és Új-Kaledónia. A terület nagyjából 60–85 millió éve szakadt el Ausztráliától, és 94 százalékát még ma is víz borítja, ezért nem nevezhetjük klasszikus földrésznek.

A mintegy 3,5 millió négyzetkilométer kiterjedésű Zélandia körülbelül fele akkora, mint Ausztrália. A területén elsősorban halászat folyik (érthető, hiszen a zöme víz alatt van), de egy kiterjedt földgázmező is van a környékén.

A kutatók nemrég arra jöttek rá, hogy a titokzatos nyolcadik földrész kétszer olyan idős, mint korábban gondolták. A korát így már 1 milliárd évre becsülik ennek a különleges kontinensnek, amely mintegy 1 kilométeres mélységben fekszik a Csendes-óceán felszíne alatt.

Természetesen vannak olyan szakemberek, akik Zélandiát nem ismerik el valós földrésznek, hiába felel meg például annak a követelménynek, hogy megvan a legalább 1 millió négyzetkilométeres kiterjedése, valamint jól elkülönülő platók alkotják – viszont nem emelkedik ki az óceán vizéből.

Eddig problémát jelentett az is, hogy Zélandiában csupán 500 millió éves kőzeteket találtak, míg más földrészek legalább 1 milliárd évesek. Egy nemrég született tanulmány azonban már gránitminták alapján bizonyítani tudja, hogy ez a kontinens is olyan öreg, mint a többi.

„Ez az új tanulmány a kirakós utolsó darabkáját is a helyére teszi. Mostantól nem kétséges többé, hogy valóban egy földrész tetején élünk”

– újságolta büszkén Rose Turnbull új-zélandi geológus.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás