Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Aggasztó dolgot mondtak a tudósok: újabb kihalás fenyegeti a Földet, ráadásul már el is kezdődött?

Aggasztó dolgot mondtak a tudósok: újabb kihalás fenyegeti a Földet, ráadásul már el is kezdődött?

Tech & Tudomány

Aggasztó dolgot mondtak a tudósok: újabb kihalás fenyegeti a Földet, ráadásul már el is kezdődött?

Tech & Tudomány

D. Szilvi 07:37

Öt kihalás volt korábban a Földön, a hatodikban vagyunk, és úgy tűnik, hogy ez most az emberek hibája.

Öt „tömeges kihalási esemény” volt a bolygó biológiai történetében eddig, és mindegyiket természeti jelenségek okozták. Most pedig a Hawaii Egyetem Pacific Biosciences Kutatóközpontjának kutatócsoportja azt állítja, hogy a következő már el is kezdődött.

„Az ember az egyetlen faj, amely képes nagy léptékben manipulálni a Földet, és lehetővé tette a jelenlegi válság kialakulását. A különböző szintű védelmi kezdeményezések ellenére a legtöbb nem fajorientált, és az egyes élő fajok egyenkénti védelmét célzó konkrét intézkedések egyszerűen kivitelezhetetlenek”

– mondták a kutatók.

A szerzők szerint már kár tagadni, vagy vitázni róla, ugyanis a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a kihalás elkezdődött. A biológiai sokféleség válsága egyre növekszik, egyesek nem fogadják el, hogy ez tömeges kihalásnak minősül.

Bizonyítékként a Nemzetközi Természetvédelmi Unió Vörös Listájára hivatkoznak, ami nem tűnik túlzottan vészesnek, azonban ez a lista erősen elfogult a madarak és az emlősök javára. A gerinctelen állatok csak kis részét vették figyelembe az összeállításakor, pedig a kihalás köztük kezdődik.

Például a tudósok a puhatestűeket, kagylókat és csigákat magában foglaló gerinctelen családot tanulmányozták, és becslések szerint Kr. u. 1500 körül még 2 millió ismert faj élt, mára 7,5–13 százalékuk (150 000–260 000) kihalt.

A kihalási válság a jelentések szerint jelentősebb a szárazföldön, mint az óceánokban, bár sok tengeri faj is veszélyben van az emberi tevékenység eredményeként. A kihalások általában sokkal gyorsabban következnek be a szigeti ökoszisztémákban, például Hawaiin.

A biológusok hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség, ami „a világunkat olyan lenyűgözővé, gyönyörűvé és működőképessé teszi”, soha nem látott sebességgel tűnik el, és azt javasolták, hogy minél több fajt gyűjtsenek össze és dokumentáljanak, mielőtt azok örökre eltűnnek.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria