promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüliek lehetnek a Szaturnusz egyik holdján? Elképesztő felfedezésről adott hírt a NASA
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg titkot rejthet a Szaturnusz Enceladus nevezetű holdjának jégpáncélja alatt található hatalmas óceán.

A NASA már hosszú évtizedek óta azon van, hogy egyre kevesebb kérdésünk legyen a világűrrel kapcsolatban, de valahogy folyton csak további talányok lesznek a kutatások végeredményei – és pontosan ez adja a tudomány szépségét.

Sokak számára már az is újdonság lehet, hogy a Szaturnusznak vannak holdjai (pedig van belőlük 82 darab), az viszont egyenesen észbontó, hogy közülük az Enceladus nevezetűt csillogó jégsapka fedi – ráadásul a NASA elárulta, hogy alatta egy óceán rejtőzik, ami akkora, mint Arizona.

A NASA szerint egyáltalán nincs kizárva, hogy az Enceladuson található víztömegben lévő anyagok kémiai reakcióba léptek a mederben lévő kőzetekkel, így az is lehetséges, hogy élet van az égitesten – akármilyen formában.

Rengetegen hisznek az űrlények létezésében, bár a legtöbben E.T.-t képzelik el, ha idegen lényekről fantáziálnak – pedig általában valójában jóval egyszerűbb mikroorganizmusokról van szó, ezekből pedig bőven akadhat az Enceladuson.

Itt lehet megtekinteni a NASA 2008-as képét az Enceladusról, amit a felszínétől mindössze 25 kilométernyire készítettek a Cassini űrszonda segítségével:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás