promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális dinót találtak, amely a félelmetes T-rex őseit terrorizálta
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Üzbegisztán területén feltárt maradványok cápafogú szörnyetegről árulkodnak.

A dinoszauruszok 65,5 millió éve kihaltak, de a kutatók mind a mai napig rábukkannak olyan leletekre, amelyek döbbent csodálkozásra késztetik őket. Most például egy olyan őshüllő létezésére találtak bizonyítékot, amely a félelmetes Tyrannosaurus rex elődjére is vadászott.

A cápáéhoz hasonló fogakkal rendelkező ragadozó évmilliókon keresztül terrorizálta a mostanáig a legveszedelmesebb dinónak tartott T-rex őseit. A tudósok Üzbegisztán területén ásták ki a fosszíliáit, ezért Ulughbegsaurus uzbekistanensis névre keresztelték.

Miközben a T-rex hossza fénykorában a 12 métert, tömege a 9 tonnát is elérhette, addig az üzbég dinoszaurusz csupán 8 méteresre, illetve bő 1 tonna súlyúra nőhetett. 90 millió évvel ezelőtt élt, vagyis mintegy 7 millió évvel a Tyrannosaurus rex felemelkedése előtt.

A Japánból érkezett kutatók szerint ez lehetett minden idők legveszedelmesebb gyilkosa az állatvilágban. Pengeéles, 15 centi hosszú fogaival mindent szétszaggatott és elroppantott. Igazából az állkapocscsontján és fogain kívül nem is maradt ránk egyéb belőle, de ez is elegendőnek bizonyult a rekonstruálásához.

A szörny koponyája 1 méteres lehetett, és a Carcharodontosaurusok (vagyis cápafogú dinók) csoportjába tartozott. Növényevő fajtársaira vadászott legszívesebben, de néha két Ulughbegsaurus uzbekistanensis is összeverekedett egymással, és csatájuk az egyik fél pusztulásáig tartott.

A lelet arra szolgáltat bizonyítékot, hogy a Carcharodontosaurusok és Tyrannosaurusok egy időben élhettek ebben az ázsiai régióban. Akkor még az előbbiek voltak a dominánsak, míg utóbbiak a késő kréta időszakban váltak termetesebbé, erősebbé, uralkodóvá.

Az üzbég dinók dicsősége nem tartott túl sokáig, ugyanis 80 millió évvel ezelőtt kihaltak. Az ő helyüket vették át aztán a Tyrannosaurusok, amelyek így Ázsia és Észak-Amerika csúcsragadozóivá váltak – egészen addig, amíg egy aszteroida-becsapódás el nem törölte őket a Föld felszínéről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás