promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő lelet: itt a magyar dinoszaurusz, amelyre Spielberg is kíváncsi volt a Jurassic Park forgatása előtt
Borítókép:  Profimedia.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A leletnek akkora híre ment a világban, hogy a Hollywood-i csúcsrendező is kíváncsi volt rá.

A 19. században a tudományos érdeklődés addig sohasem látott méreteket öltött, rengeteg magyar főnemes is hódolt a szenvedélynek, köztük egy kalandos hírű férfi, Nopcsa Ferenc is, aki Erdélyben, Hunyad megyében élt, nagyapja pedig sokáig a vármegye főispánja is volt. A nagypapa életéről mintázta egyik szreplőjét Jókai Mór is a Szegény gazdagok című regényében. A báró nevéhze rettegett történetek, rablások és kínzások kapcsolódtak, igazi misztikum övezte, nem véletlen tehát, hogy Jókai személyesen utazott le a magyar végekre, hogy megismerkedjen vele, és persze azért,

hogy anyagot gyűjtsön legújabb regényéhez.

A Nopcsa-család szinte minden tagja elképesztően érdekes karriert futott be, a család imádta a kuriózumokat, és gyűlölte a megszokott életet, így többek között Nopcsa Ferenc volt az, aki a magyarországi dinoszauruszukról először írt tudományos igényű munkát. Nopcsa Ferenc paleontológus, albanológus volt, aki eközben szeretett volna Albánia király is lenni, de előtte többek között a Monarchia titkosügynökes is volt a Balkánon.

Közel 18 nagyívű tudományos munka őrzi a nevét, leginkább a hátszegi dinoszauruszleletekkel foglalkozott. Ezen a területen szárazföldi és ártéri üledékek is felgyűltek, így pedig nagyon gzadag leletanyag került elő. 

Leghíresebb felfedezése a Magyarosaurus dacus. Nopcsa kora egyik legjelesebb kutatójaként még azt is megállapította, hogy az itt élt élőlények nagyon elszigetelten fejlődtek, így a területen éltek primitív törpefajok is, amelyek jóval kisebbek voltak krétakori kortársaiknál.

Ezek a dinoszauruszok pedig azóta is érdeklik a kutatókat, Spielberg a Jurassic Park elkészítése előtt az egyik emberét, Jack Hornert küldte Dévára, hogy nézzen utána ezeknek a miniszauruszoknak, hogy anyagot gyűjtsön a nagy filmhez.

Forrás: Index, A Nopcsa bárók nyomában (Dévai EMKE-füzetek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás