promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horrorfilm a természetből: a világ legnagyobb rákja kivégez egy sirályt – videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kókuszzabáló óriásrák valójában egy szadista gyilkos. Eddig nem gondolták volna, most videó is bizonyítja. Pedig a kedves rák a világ legnagyobb kókuszfogyasztó állata, ezenkívül még dögökkel táplálkozik.

A pálmatolvaj mindene a kókuszdió, órákat is képes eltölteni vele. Kedvenc csemegéje után kókuszráknak is hívják. Sőt, méreteiből kifolyólag néha óriás kókuszrák a megnevezése.

Az Indiai-óceántól a Csendes-óceán középső szakaszáig elterülő szigeteken futhatunk vele össze, a legnagyobb eséllyel pedig Santa Cruz Major szigetén, hiszen itt él a legtöbb példány. Ez az állat a legnagyobb szárazföldi ízeltlábú, egyben pedig ő a legnagyobb méretű rák is. Súlya eléri a négy kilogrammot, hossza pedig a fél métert is meghaladhatja.

Társaival ellentétben olyannyira elszokott a vízi életmódtól, hogy hosszú távon akár egy kanál vízben is megfulladna. Ez alól egyedül a szaporodási időszak kivétel, hiszen a nőstény rák petéit a tengerbe rakja le, a lárvák a kezdő néhány hónapot ott is töltik, majd csak ezután másznak a szárazföldre.

A pálmatolvaj szárazföldön viszont igen otthonosan mozog, sőt, remekül mászik fára. Kedvenc tápláléka a kókuszdió. Ha már a fák alól kifogyott a lakoma, nem okoz neki gondot az sem, hogy fára másszon a csonthéjas gyümölcsért. Erős ollóival elsőként lehántja a burkot, majd addig csapkodja, kalapálja a diót, amíg azt fel nem nyitja. Három nap alatt akár kettő jól megérett darabot is elfogyaszt. Másik különlegessége az elképesztően erős olló. A legújabb kutatások szerint akár tízszer is erősebb lehet a szorítása, mint az embernek.

A többi rákhoz hasonlóan dögevő is. Ezért elég meglepő volt, amikor néhány évvel ezelőtt napvilágot látott egy videó, amelyen azt látni, hogy egy pálmatolvaj szadista módon levadászik egy madarat. Először az első, majd a másik szárnyát törte el, végül fajtársaival együtt széttépték.

Aki szeretne találkozni hazánkban is a legnagyobb rákkal, keresse fel nyugodtan a Budapesti Állatkertet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás