Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Időnként pénisz formájú halak rohamozzák meg Kalifornia partjait

Időnként pénisz formájú halak rohamozzák meg Kalifornia partjait

Tech & Tudomány

Időnként pénisz formájú halak rohamozzák meg Kalifornia partjait

Tech & Tudomány

Buda Villő 06:06

A téli strandolásnak is megvan a maga varázsa. Bár fürödni nem biztos, hogy érdemes, kellemes, hűvös, sós szellő simogatja a hajunkat a parton, mi pedig egyedül maradhatunk a gondolatainkkal és a tenger morajlásával – na meg többezer vergődő péniszhallal.

E fallikus organizmusok ugyanis meglehetősen gyakoriak Észak-Amerika nyugati partjainál, ám a nevükkel ellentétben valójában nem halak, hanem egyfajta tengerlakó férgek, amelyek rendszertanilag a gilisztához és a piócához állnak a legközelebb. 

A strandolók csak ritkán találkoznak ezekkel a különös élőlényekkel, ugyanis többnyire egész életüket U-alakú homokjáratok kialakításával töltik, ahol planktonok és más szerves anyagok után kutatnak táplálék gyanánt.

Csak nagyritkán bukkannak a felszínre, amikor az észak-kaliforniai viharok a partra sodorják őket. Ilyenkor jellemzően többezer 10–30 centiméter hosszú, kolbász formájú, rózsaszín péniszhal vergődik egyszerre a strandokon, ami valahogy így néz ki:

„Érdekes” kinézetük ellenére a péniszhalak népszerű fogásnak számítanak Dél-Koreában, ahol sütve és főzve is előszeretettel fogyasztják őket.

Borítókép: Wikipédia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria