promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtrollkodták a katicabogarakat: ha van otthon egy tollad, azonnal irányíthatod őket
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy pillanat alatt uralhatod a gondolataikat, csak egy toll kell hozzá.

Az emberek valódi szeretem-gyűlölöm viszonyt ápolnak a rovarvilággal,

néha undorodunk tőlük, sokszor viszont csodálattal tekintünk kicsiny világukra.

Mostanában pedig egyre többet gondolunk arra is, hogy uralmunk alá vonjuk őket. Többek között itt van a kiborg-szitakötők projektje, vagy éppen a bogarakra szerelhető minikamerák ötlete, amelyet már élesben is kipróbáltak.

De arra valószínűleg sosem gondoltál, hogy egyetlen tollal irányítani tudsz majd egy katicabogarat! Pedig ez lehetséges. Megfigyelték ugyanis, hogy a pettyes bogárka követi a vonalat, ha elé húzod, akkor viszont már nem, ha mondjuk köré kerekítesz íveket.

Mi erre a különös és furcsa reakcióra a magyarázat?

A Nerdist kiderítette, hogy a katicák hasonló okokból teszik ezt, mint például a termeszek. A termeszek ugyanis egymással kommunikálnak feromon-kibocsátás formájában, ha az egyikük talál valami érdekes dolgot, nyomokat csepegtet, mint Jancsi és Juliska az erdőben, hogy követni lehessen. Persze, itt sikerre van ítélve a projekt. 

Egyes golyóstollakban pedig ehhez hasonló vegyületek vannak, így a katicabogarat tulajdonképpen megtévesztjük a csíkkal, azt hiszi, hogy az egyik társa hagyott neki nyomokat, ő pedig ezt követi. Azonban nem minden tinta alkalmas erre, ezt ki kel ltapasztalni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás