Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A tudomány kimondta: ha cuki állatokról nézel videókat, boldogabb leszel – próbáld ki!

A tudomány kimondta: ha cuki állatokról nézel videókat, boldogabb leszel – próbáld ki!

Tech & Tudomány

A tudomány kimondta: ha cuki állatokról nézel videókat, boldogabb leszel – próbáld ki!

Tech & Tudomány

CST 13:13

Megéri ilyen videókat pörgetni, mivel boldogabb leszel. És ennél nincs jobb dolog.

Kezdjük egy óriási örömbombával:

Tudtad, hogy ha az agyadat aranyosabbnál aranyosabb kölyök kutyákról és cicákról készült videókkal bombázod automatikusan jobban fogod érezni magad? Most eláruljuk mégis, hogy hat a szervezetedre a megnövelt cukiságbevitel.

A Leeds Egyetem és a Western Australia Tourism közös munkája során készített tanulmány bizonyítékokat talált arra vonatkozóan,

hogy az aranyos állatokról nézegetett képek és videók hozzájárulnak a stressz és a szorongás csökkenéséhez. 

A tanulmány során az önkéntes kísérleti alanyoknak harminc percen keresztül kellett elragadó kisállatokról készült felvételeket nézni. Ez idő alatt a szakemberek az egyének vérnyomására, pulzusszámára és a szorongási szintjükre fókuszáltak – számolt be a kísérletről a CNN.

Dr. Andrea Utley, a Leeds-i Egyetem docense állította össze a tüneményes képsorokat a kísérletet felölelő röpke fél órára. Mint elmondta:

„Volt néhány cica, volt kölyökkutya, voltak babagorillák. Voltak kurtafarkú kenguruk”.

A kurtafarkú kenguru egyébként egy különösen imádnivaló lény, Nyugat-Ausztráliában él és „a világ legboldogabb állatának” is nevezik. 

Hogy tovább pörgessük bennetek a boldogsághormonok szintjét, a cikket most megszakítjuk egy újabb cuki videóval.

A teszten összesen tizenkilenc személy vett részt, tizenöt hallgató és négy alkalmazott. A kísérletet szándékosan a téli vizsgák mellé zsúfolták be, hiszen ilyenkor sokkal stresszesebbek vagyunk.

Általános tapasztalatként írható le, hogy harminc perccel a videó megtekintése után, mindenki nyugodtabb lett.

A tanulmány továbbá rögzítette, hogy az átlagos vérnyomás 136/88-ról 115/71-re csökkent, ez a szám pedig már az ideális vérnyomásszint tartományán belül van. Az átlagos pulzusszámot 67,4 ütés/percre csökkentették, ami 6,5 százalékos csökkenést jelent. Az Amerikai Pszichológiai Szövetség szerint a szorongás aránya szintén jelentősen csökkent, hozzávetőlegesen harmincöt százalékkal. Ezt egy speciális önértékelési módszer segítségével adatosították, amit a szorongás diagnosztizálásához klinikai körülmények között is gyakran használnak.

A résztvevők elmondták azt is,

hogy a legboldogabb perceket azok a videoklipek jelentették nekik, amelyek az állatok közti vicces érintkezésekről szóltak.

Borítókép: huoadg5888 / Pixabay.com