promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aki cicát tart, sokkal egészségesebb: jót tesz a szívednek, megnyugtat, jobban fogsz aludni, és még...
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A macskatartásnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre és a lelkünkre is.

A puha bundába töltött nyávogó öntörvényűség, vagyis a macska jócskán túlmutat a négy lábon járó egérfogó funkciónál. A szőrös barát nap mint nap arra hivatott, hogy boldoggá tegye és felvidítsa gazdáját. 

A macska jó szándékának sokszor az ellenkezőjét mutatja, pedig nincs benne semmi becsapás.

Rengeteg tudományos cikk szól arról, hogy a kisállattartás jót tesz a szívnek, a macskatartás esetében pedig duplán érvényes ez a mondás. Egy macska társasága a mindennapokban segít oldani a szorongást, illetve a stressz káros hatásait is csökkenti.

A dorombolás halk moraja különösen nyugtató hatással bír.

Egy tanulmány eredménye szerint egy tízéves időszak alatt a macskatulajdonosok 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szívrohamban vagy strokeban, mint az egyéb háziállatokat tartó embertársaik.

A macska szó szerint lubickol az emberi interakciókban, ezért szociálisan igencsak jó társ. Persze ehhez rengeteg törődés és figyelem is szükséges a gazdi részéről.

Egy osztrák tanulmány szerint a macska tartása a lakásban érzelmileg egyenértékű egy romantikus partner társaságával. Ráadásul a macskák a több ezer éves háziasításuk során megtanulták utánozni a kisgyerekekével megegyező hangfrekvenciák síró-rívó hangjait. Így, mikor a kedvenc szeretne kérni valamit, és azt fennhangon jelzi, az emberi agy tökéletesen megérti.

Az Egyesült Királyságban végzett több közvélemény-kutatás eredménye is kimutatta, hogy azok a gazdik, akik macskáikkal hajtják álomra a fejüket, sokkal pihentetőbb és minőségibb alvásban részesülnek – a beszámolók alapján.

Egy barát a bajban is barát, különösen a nehezebb időszakokban, például egy hozzátartozó elvesztésében. Egy másik tanulmány szerint a macskák segítenek az embereknek gyorsabban legyőzni veszteségüket is.

Egyszóval a macskák társadalmi támogatást jelentenek a nehéz időkben, azzal hogy ott vannak, és az ember ölébe simulnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás