promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes rutinnal szedik be a diákok telefonjait az egyik iskolában, mintha már évek óta bevett szokás lenne

Döbbenetes rutinnal szedik be a diákok telefonjait az egyik iskolában, mintha már évek óta bevett szokás lenne

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Úgy látszik, hamar elült a felzúdulás, és most már természetesnek veszik a dolgot.

Néhány héttel ezelőtt még komoly felháborodás követte a döntést, miszerint betiltják a telefonok használatát az iskolákban, a diákoknak pedig le kell adniuk a mobiljaikat a tanórák kezdete előtt. Elhangzott számos pro és kontra érv, mint ahogy sokan azt is felhozták, hogy az oktatásban ennél jóval komolyabb problémákra kellene megoldást találni.

A diákoknak az iskola kapcsán is gyakran kellett használniuk a telefonjaikat, hiszen ott is kaptak különböző információkat a közösségi csoportokban, ám végül úgy tűnik, hogy megnyugodtak a kedélyek, és elfogadták az új rendeletet.

Rutinnal szedik be a telefonokat

Hogy melyik oktatási intézményben milyen módon kell begyűjteni a készülékeket, azt nem kötötték ki, így aztán iskolánként máshogy próbálkoznak. Több megoldás is terítékre került, van, ahol szekrényekbe gyűjtik a telefonokat, máshol pedig dobozba rakják.

Tagadhatatlan, hogy mindez nagy felelősség a tanárok számára, hiszen egy-egy újabb telefon több százezer forintot ér, és többen attól félnek, hogy valaki eltulajdonítja azt. Volt olyan iskola is, ahol a diákok segítségét kérték a beszedésre, cserébe pedig jutalmat kaptak.

Nem mindenhol bonyolították ennyire túl a dolgokat, az egyik iskolában egy videó tanúsága szerint nemes egyszerűséggel egy dobozba gyűjtik a telefonokat, a diákok pedig a nap végén ismét birtokba vehetik azokat. A tanulók már a megszokott rutin szerint teszik bele a mobilokat.

A szóban forgó videó alatt még vannak szép számmal kritikus hangok, valaki ezt írta:

„Lehet, hogy van aki játszott a telefonjával az iskolában. Lehet. De a tananyag jó része az online térben található. A feladatlapok lefotózása mindennapos feladat (volt) már nincs pénz fénymásoló papírra, a fénymásolóba patronra. A telefonon van a kréta, az órarenddel, a kapcsolódó tudnivalóval. 2024-et írunk, lehet tiltani, csak nem érdemes.”

Persze az is elterjedt módszer, hogy a diákok egy korábbi telefonjukat adják le, a másikat pedig titokban maguknál tartják, ám ezzel meglehetősen nagy kockázatot vállalnak, hiszen súlyos fegyelmi ügy lehet belőle, ha lebuknak. Ráadásul az iskolaőröknek immár joguk van ahhoz, hogy átkutassa a diákok táskáját, amire egy beszámoló szerint már volt is példa, ezzel ráadásul nagyon kellemetlen helyzetbe hoztak több diáklányt is.