promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megvan a pontos szám: ennyi nőt molesztált a világhírű katolikus pap

Megvan a pontos szám: ennyi nőt molesztált a világhírű katolikus pap

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Kiugróan magas a szám és lehetnek még áldozatok.

Magyarországot meglepte a népszerű pap, Bese Gergő botránya és ez sokakat magyarázkodásra, ítélkezésre késztetett az országunkban. Bár a részletek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, az egyháznak korábban egy ennél sokkal nagyobb problémával kellett szembenéznie. Pierre abbé, a római katolikus pap, aki a hajléktalanság ellen folytatott keresztes hadjáratot Franciaországban, olyannyira ünnepelt személyiség az országban, hogy a tévénézők egyszer minden idők harmadik legnagyobb francia személyiségének választották. Utcákat, iskolákat és közparkokat neveztek el róla. A nemzet szilárd erkölcsi iránytűként tekintett rá, még azután is, hogy 2007-ben, 94 éves korában meghalt.

Pierre Abbénak azonban volt egy másik, sötét oldala is. Az elmúlt két hónapban azonban egy borzalmas kép bontakozott ki róla: egy szexuális ragadozó vádlotté.

Évekkel a halála után Pierre abbé hirtelen szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádak sokaságával lett megvádolva - ez pedig egy megdöbbentő bukás, amely lelkiismeretvizsgálatra késztette az általa elindított társadalmi igazságossági mozgalmat; kényelmetlen kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy ki tudott a nőkkel szembeni viselkedéséről; és elbizonytalanította azt az országot, amely egykor az erény szimbólumaként ünnepelte őt.

Hatalmas szíven szúrás ez Franciaországnak.

„A tisztaság, a szolidaritás és az empátia képe, amelyet róla kialakítottak, összeomlott” - mondta Axelle Brodiez-Dolino, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont történésze, aki könyvet írt Pierre Abbé és Emmaüs apátról, az egyik nonprofit szervezetről, amely az általa alapított, a szegénység és a hajléktalanság elleni küzdelemre irányuló mozgalomból nőtt ki.

„Ez nem változtat azon a jótettén, amit a múltban tett” - tette hozzá. „De volt egy sötét oldala is, amiről a szélesebb nyilvánosság egyáltalán nem tudott”.

A nonprofit szervezetek által megrendelt és júliusban, illetve ebben a hónapban közzétett két jelentés feltárta azokat a vádakat, amelyek szerint Pierre abbé az 1950-es és a 2000-es évek között legalább két tucat nőt zaklatott vagy bántalmazott szexuálisan, többnyire Franciaországban, de néha külföldön, többek között az Egyesült Államokban is. A vádakat maguk a nők, családtagjaik vagy tanúk tették.

Egy nő azt állította, hogy Pierre Abbé az 1970-es évek közepén, 8 és 9 éves korában fogdosta és megcsókolta őt. Egy másik azt mondta, hogy 1989-ben arra kényszerítette, hogy nézze, ahogy maszturbál, és hogy orális szexet végezzen rajta. Egy másik azt mondta, hogy Pierre abbé bántalmazta őt, miután segítséget kért a lakhatás megtalálásában az 1990-es évek elején.

A jelentést tevők nevei nem nyilvánosak, így aki jelentkezett, arról nem adnak ki információt, de annyit lehet tudni, hogy a vádlók nonprofit alkalmazottak vagy önkéntesek, hozzájuk közel álló családtagok, az általa látogatott intézmények munkatársai vagy olyan emberek voltak, akikkel jótékonysági tevékenységei során találkozott.

A jelentéseket a Groupe Egaé, a szexuális és szexista erőszak megelőzésére szakosodott magán tanácsadó cég állította össze. A nonprofit szervezetek - az Abbé Pierre Alapítvány, az Emmaüs France és az Emmaüs International - felkérésére végzett vizsgálatot, miután 2023-ban egy nő magánúton jelentkezett, és szexuális erőszakkal vádolta a papot. A szervezetek azt mondják, hisznek a vádlóknak, és arra számítanak, hogy még többen jelentkeznek.

A hajléktalanok jótevőjeként tartották számon.

„Mozgalmunk tudja, hogy mivel tartozik Abbé Pierre-nek” - fogalmaztak a szervezetek közös nyilatkozatukban. „Most már szembe kell néznünk azzal az elfogadhatatlan szenvedéssel is, amelyet másokra kényszerített”.

Pierre abbé, aki 1912-ben Henri Antoine Grouès néven született egy gazdag lyoni selyemkereskedő családban, 18 évesen lépett be egy kapucinus kolostorba. A második világháború alatt a francia ellenállásban harcolt, majd káplánként szolgált a francia haditengerészetnél, és törvényhozó lett. Kampányt folytatott a hajléktalanokért, 1954 kemény telén híres rádiófelhívást tett közzé, amelyben menedéket és ellátást kért. Ez a törekvés inspirálta az 1956-os törvényt, amely ma is érvényben van Franciaországban, és amely a leghidegebb téli hónapokban illegálissá teszi a bérlők kilakoltatását. Ezt követően még az időnkénti viták sem rontották az országos megítélését. Tizenhét alkalommal vezette a Franciaország legnépszerűbb személyiségeit rangsoroló újságok listáját.

Most a hátrahagyott nonprofit szervezetek igyekeznek elhatárolódni attól az embertől, aki elválaszthatatlanul kötődött a munkájukhoz. Bár ritkán vett részt a napi működésükben, kócos szakálla, fekete barettje és köpenye azonnal felismerhetővé tette őt.

Nem csak az egyházat rázta meg a szeretett személy bűnös ténykedése.

Az Abbé Pierre Alapítvány közölte, hogy megváltoztatja a nevét és az Emmaüs France közölte, hogy eltávolítja a pap nevét a logójából. Egy független szakértői bizottság fogja megvizsgálni, hogyan tudott több mint fél évszázadon keresztül akadálytalanul tevékenykedni.

„Ezekkel az intézkedésekkel nem azt akarjuk elérni, hogy elfelejtsük Pierre abbé-t vagy elhomályosítsuk a szerepét” - mondta Adrien Chaboche, az Emmaüs International vezérigazgatója. „Amit megváltoztatunk, az az, ahogyan mi, mint mozgalom és mint egyesületek megjelenünk a világ előtt - és ezt nem tehetjük meg egy olyan személyiséggel, aki most egy ilyen gyalázatos és elítélendő valóságot testesít meg.”

Nem ők az egyetlenek, akik átértékelik az örökségét. Néhány franciaországi város közölte, hogy eltávolítja a férfi nevét a közterületekről. A keleti Nancy közölte, hogy eltávolítja a Pierre abbé tiszteletére állított emléktáblát, amelyet csak hónapokkal ezelőtt helyeztek el.

A zaklatás nyílt titok lehetett.

Nem világos, hogy a belső köre állók mennyire ismerte a viselkedését. A beszámolók és a francia hírmédia nyomozásai arra utalnak, hogy a hozzá közel állók közül néhányan tudták, hogy problémásan viszonyul a nőkhöz.

A jelentések szerint egyes áldozatok nonprofit kollégákat vagy vezetőket figyelmeztettek a visszaélésekről. Egy idézett jótékonysági dolgozó szerint a női kollégáknak azt tanácsolták, hogy ne találkozzanak egyedül Pierre abbéval. Martin Hirsch pedig, aki 2002 és 2007 között az Emmaüs France elnöke volt, egy júliusi újságban azt írta, hogy nyílt titok volt a szervezeten belül, hogy egyszer Svájcban pszichiátriai klinikára küldték, „mert a nőkhöz való hozzáállása problémás volt”.

Pierre apát később nyilvánosan bevallotta, hogy papként szexuális kapcsolatot létesített nőkkel. De évekkel a #MeToo mozgalom és a franciaországi római katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaélések szélesebb körű vizsgálata előtt úgy tűnt, hogy a hangsúly inkább azon volt, hogy megszegte-e fogadalmát - és kevésbé azon, hogy ezek a kapcsolatok konszenzuálisak voltak-e.

Ferenc pápa pénteken azt mondta, hogy nem tudja, mikor szerzett tudomást a Vatikán a visszaélésekről, de hozzátette, hogy „minden bizonnyal a halála után vált ismertté”. „Pierre abbé olyan ember volt, aki sok jót tett, de bűnös is volt” - mondta a pápa a délkelet-ázsiai és óceániai útjáról visszatérő repülőgépen. „Világosan kell beszélnünk ezekről a dolgokról, és nem szabad eltitkolnunk őket”.

Forrás: New York Times