promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató veteránautó-temetőt fedeztek fel egy bányában, végre kiderült az igazság, így kerültek a mélybe az autók

Hátborzongató veteránautó-temetőt fedeztek fel egy bányában, végre kiderült az igazság, így kerültek a mélybe az autók

Borítókép:  YouTube / Explomo
Színes
Kategória fejléc

Mindenki arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon miért hevernek egy bánya mélyén az értékes veteránok?

Habár évtizedekkel ezelőtt egy Volkswagen Bogár még népautónak számított, és nem igazán volt neki értéke, ma már egészen más a helyzet. A legolcsóbb romok is milliós összegekért keresik új gazdájukat, egy gyárias példányért pedig jóval többet elkérhetnek, a tízmilliós árak sem ritkák, igaz, ezek már valóban gyűjtői darabok.

A rejtélyes bánya mélyén rejtőző darabok messze vannak ettől, ám néhány példányuk meglehetősen jó állapotban vannak, így jogos a kérdés, hogy mióta lehetnek ott, de legfőképp, miért?

Mint azt a hely felfedezője a videójában kifejtette, a több mint 40 éve bezárt, elhagyatott bánya óriási termeiben régi Volkswagen Bogarak mellett Golfok, valamint más típusok tucatjai hevernek. Az autók többsége poros és rozsdás, valamint hiányoznak az alkatrészeik is, ám egyértelműen felismerhetők, és a gyűjtők valószínűleg sorban állnának értük.

Végre kiderült az igazság

A penészes utasterű veteránok kapcsán mindenki azt találgatta, hogy vajon miként kerültek oda? Számos elmélet született már erről, egyesek szerint ellophatták őket, és itt rejtették el, azonban ez meglehetősen suta történetnek tűnt, ezért aztán megpróbálták kideríteni az igazságot.

Ez egyébként egyáltalán nem volt olyan nehéz, lévén a bánya külterületén is lehet látni roncsokat, és mint kiderült, a közelben egy Volkswagen múzeum is található, melyben csaknem 200 autót állítanak ki. Ez a múzeum inkább egyfajta mementó, nem tökéletes állapotú autókat, hanem roncsokat, különleges darabokat, bontó elől megmentett példányokat láthatunk, amit egy csodabogár gyűjtő több mint negyed évszázad alatt bugázott össze, és elnézve a szenvedélyt az arcán, lesz még pár új relikviája a közeljövőben is.

Ez eddig rendben is van, de mégis hogy oldotta meg, hogy a bányába kerülhessenek az autók? Erre is van válasz, ugyanis Svájcban egyre több hasonló, elhagyatott bányát adnak bérbe, ottani viszonyokhoz képest potom pénzért. A Bogarak és Golfok pedig épp akkorák, hogy beférnek az alagutakon keresztül a nagyobb termekbe, így kézenfekvő megoldásnak tűnt az elhelyezésük, hiszen bár itt is van nedvesség, egy fokkal mégis jobban védettek, mintha a szabad ég alatt lennének, ráadásul remekül őrizhető helyről van szó, így az alkatrészeket sem tudják szétlopni.

Mint a videóból kiderült, csaknem 60 autó lehet a mélyben, és ki tudja, talán egyszer újra a felszínre hozzák őket, és a múzeumban is helyet kaphatnak.