promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megint Magyarországon röhögnek külföldön, a nap balekja olyasmivel csalt, ami másnak eszébe sem jutna

Megint Magyarországon röhögnek külföldön, a nap balekja olyasmivel csalt, ami másnak eszébe sem jutna

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Azt hitte, leleményesen spórolhat néhány ezer forintot, de sokkal többel kötötte be.

Hogyan spóroljunk a mindennapokban? Olvashatjuk megannyi felületen a kérdést, amire olyan sokan keresik a választ. Készítsünk házilag mosószert? Csavarjunk be energiatakarékos izzókat? Gyűjtögessük össze a boltos kuponokat? Dobáljunk forintot frank helyett az autómosóba?

Bármilyen hihetetlen, egy Svájcban élő honfitársunk az alábbi tanácsot is megfogadta, amikor rájött, hogy a hanyatló nyugaton milyen ügyesen kijátszható a rendszer, és súlyos ezreket faraghat az autómosási költségein.

Megint Magyarországon röhögnek

Történt ugyanis, hogy még májusban egy férfi az ország északi részében fekvő Lenzburg közelében rájött, hogy frank helyett bizony forinttal is működik az autómosó, így lelkesen dobálta bele az ötveneseket, az autója pedig fillérekből megtisztult. Így csupán 750 forintot fizetett az amúgy 12.600 forintos mosásért – és most tegyük félre azt, hogy mégis mi kerül egy sima gépi mosásban 12.600 forintba.

Mindenesetre főhősünk megoldotta a nehezét, és már joggal hihette volna azt, hogy működött a trükk, mikor egyszer csak rendőrök kopogtattak aargaui lakásán, és a videófelvételeket lobogtatva gyorsan szembesítették vele, hogy milyen alávaló gaztettet vitt véghez - írja a Vezess.

A férfi végül bíróság elé került, ahol 300 frankos, átszámítva 127 ezer forintos büntetést kapott a csalás ténye miatt, plusz még a 435 frankos eljárási költséget is megfizettették vele. Már csak az a kérdés, hogy vajon hol és hányszor játszhatta még ezt el, ki tudja, lehet, hogy a büntetésnél már jóval többet spórolt a forintos autómosással.

Mindenesetre, ha Svájcban szeretnénk trükközni, érdemes tudni arról, hogy bár a kisebb bűncselekményeket pénzbüntetéssel megúszhatjuk, nagyon drága mulatság lehet a lebukás. A legkisebb büntetés alig 10 frank, a legnagyobb viszont akár 3000 is lehet, ami közel 1,2 millió forintnak felel meg. Aki nem tudja ezt kifizetni, az közérdekű munkára kötelezhető:

„A közérdekű munka az elítélt általi személyes, javadalmazás nélküli munkavégzésből áll, szociális intézmények, közérdekű létesítmények, vagy a szükséget szenvedő személyek javára”

– írja tanulmányában Vokó György, aki a svájci büntetés-végrehajtás jogait és gyakorlatait taglalta.

Ha azonban az elítélt ezt sem hajlandó elvégezni, úgy letöltendő szabadságvesztés is lehet belőle. Szóval csak óvatosan arrafelé, hiszen egy autómosásból is lehet nagy kalamajka!