promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sóvá dermedt a lány a híres lengyel sóbányában, azóta is ott kísért
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ leghíresebb sóbányájához nem is kell sokat utazzunk. De azon túl, hogy gyönyörű több misztikus legenda is övezi történetét. 

Ez a sóbánya nem véletlen a legismertebb az egész világon. Magyarországtól mindössze pár órányi autóútra található a lengyelországi Wieliczka sóbánya. Hatalmas kiterjedésű és összesen csak 2 %-a látogatható, amelyet így is 3 óra alatt lehet bejárni. Itt két lehetősége van az idelátogatónak, egy sokkal izgalmasabb útvonal, ahol végig sétálhatunk a bányászok útvonalán. Itt egy igazi sólabirintusba csöppenünk és onnan kell kikeveredniük az erre vállalkozóknak. A másik egy inkább kényelmesebb útvonal, ahol megcsodálhatjuk a sószobrokat és a bányászok felszereléseit mutatja be. Ezt a csodálatos és egyben izgalmas barlangrendszert, megdöbbentő és hátborzongató legendák övezik.

Az első misztikus legenda egy idős a bányával. Boleszláv lengyel herceg feleségül kérte a magyarországi Kinga hercegnőt és eljegyzésül egy gyönyörű gyűrűt adott neki. IV. Béla király lányáért cserébe megfelelő hozományt szeretett volna felajánlani a hercegnek, Kinga azonban nem ékszert és nem szolgákat, hanem inkább sót szeretett volna adni a hercegnek.

Ugyanis azokban az időkben nagy ritkaságnak számított az a fűszer. Így a magyar király a lányának adta Erdély leggazdagabb bányáját, Parajdát.

De ez az ajándék nem tetszett a hercegnőnek, mivel a bánya túl messze volt új királyságától. Mielőtt elindult volna Lengyelországba, Kinga kiment imádkozni a mezőre, ahol elvesztette a jegygyűrűjét. Amikor később Kinga megérkezett Bolesław országába, körútra indult a királyságban. Egy Krakkó melletti kis faluban járva egy sókupacot találtak a mezőn. A csomó belsejében egy gyűrű volt - ugyanaz, amelyet a hercegnő a mezőn elhagyott. Itt megparancsolta, hogy kezdjenek ásni és itt jött létre a Wieliczkai Sóbánya.

A másik legenda a Kincstárnoké, aki egy démon és a föld alatt él. Itt őrzi a bányák kincseit. A szláv hiedelmek szerint nem minden démon gonosz. A „démon” szó csak a kereszténység megerősödésével nyert negatív jelzőt.  Tehát itt a kincstárnok egy kedves démon, aki nem csak vigyázott a bánya kincseire, de figyelmeztette a bányászokat a veszélyere. Segített nekik eligazodni az alagutakban és átsegítette az elhunytakat a túlvilágra. Megmentve ezzel őket, hogy örökkön örökké bolyongjanak a bányában. A szellem nagyra becsülte a dolgos munkásokat és megbüntette és elátkozta a lustákat.

A bányászok között keringett még egy legenda egy titokzatos fiatal hölgyről, akik bájával a férfiakat a végzetükbe csalta. Neki tulajdonítottak több bányabalesetet is.  A történet szerint egy Michelek nevű bányász egyszer egy hosszú fehér ruhában ülő hölgyet pillantott meg egy sóshordón ülve a bánya aljában. Michelek összeszedte az összes bátorságát és rémület helyett megszólította gyönyörű nőt.

A nő elmondta, hogy bányász kedvesét várja, akit elvittek a frontra katonának, akiről tudja, hogy nem halt meg a háborúban, viszont mégsem tért vissza hozzá.

Bánatában leosont a banyába és egy sószobrot készített a férfinak, viszont miután kész lett már nem találta a kijáratot és bent rekedt a bányában. A lányt valószínűleg volt szerelmének új kedvese átkozhatta el, aki ezek utána bosszúból kisértett lent a bányában. Michalek a lány segítségére sietett és ölbe vette a lányt, hogy kivigye a bányából. Minél közelebb ért a kijárathoz annál nehezebb lett a lány. Mikor kiért vele a szikrázó napsütésre a lány sóvá változott és elfújta a szél és ezzel megtörte az átkot. Azóta senki sem találkozott vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás