promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Áll a bál a Vatikánban, Ferenc pápa nem megy a Notre Dame-ba, diplomácia botrányt okozott az olimpia megnyitója

Áll a bál a Vatikánban, Ferenc pápa nem megy a Notre Dame-ba, diplomácia botrányt okozott az olimpia megnyitója

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A pápai állam korábban különösebben nem rejtette véka alá véleményét az olimpiai játékokról.

Ferenc pápa lemondása meglepetést okozott

Ferenc pápa döntése, hogy nem vesz részt a párizsi Notre-Dame-székesegyház december 8-i újbóli megnyitóján, jelentős meglepetést okozott a katolikus közösség és Emmanuel Macron francia elnök körében. A pápa szűkszavúan csak annyit közölt, hogy "nem megy Párizsba", magyarázatot azonban nem adott a lemondásra. Ez azonnal találgatások özönét indította el az okokról, különösen mivel a Notre-Dame újjáépítését világszerte fontos keresztény szimbólumnak tartják.

Egészségi állapota lehet az egyik ok

Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat Ferenc pápa visszalépésére az egészségi állapotával kapcsolatos. Az egyházfő az utóbbi években gyakran küzdött egészségügyi problémákkal, amelyeket nyilvánosan is elismert. Bár korábban több alkalommal utazott, legutóbbi útjai Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba jelezték, hogy utazási kedve nem csökkent. Ennek ellenére Franciaország kihagyása sokak szerint azt a benyomást kelti, hogy egészségügyi okok is szerepet játszhatnak a döntésében.

Franciaország és a Vatikán viszonya megromlott?

Egy másik elmélet szerint a pápa döntése mögött a Franciaország és a Vatikán közötti feszültségek húzódhatnak meg. Ferenc pápa hivatali ideje alatt eddig csak kétszer látogatott Franciaországba, ráadásul ezek az utak viszonylag rövid látogatások voltak. Több forrás is úgy véli, hogy a pápa talán kevésbé érzi magához közel Franciaországot, amely történelmileg a kereszténység egyik jelentős központja, gyökerei az ötödik századig nyúlnak vissza. A *Le Figaro* lap is arról írt, hogy Franciaország „hidegen hagyja” a pápát.

A szexuális visszaélési botrányok hatása

A francia katolikus egyházat érintő szexuális visszaélések botrányai is jelentős szerepet játszhattak Ferenc pápa döntésében. A közelmúltban újabb vádak merültek fel Pierre abbé, a "szegények papja" ellen, akit nőkkel és kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakkal vádolnak. A Vatikán élesen elítélte ezeket a visszaéléseket, "ördögi bűncselekményeknek" nevezve őket. Sokak szerint a pápa távolmaradása az ilyen ügyek kezelésében való állásfoglalás lehet, különösen Franciaországban, ahol az egyház megosztott a hagyományok és a reformok kérdéseiben.

Az olimpiai megnyitó botrányának hatása

További okként a párizsi olimpiai játékok megnyitójának egyes jelenetei szolgálhatnak. A megnyitón bemutatott "Az utolsó vacsora" performansz sok keresztényben és más vallások híveiben felháborodást váltott ki. A Vatikán szintén élesen reagált ezekre az eseményekre, és Ferenc pápa nyilvánosan kijelentette, hogy elszomorította a megnyitó ünnepség bizonyos részei. Szavai szerint "csak csatlakozni tud azokhoz, akik sajnálatukat fejezték ki a keresztények és más vallási közösségek iránti tisztelet hiánya miatt". Ez a botrány egy újabb tényező lehetett, amely elriasztotta a pápát a párizsi látogatástól.

A francia katolikusok csalódottsága

Ferenc pápa távolmaradása különösen fájdalmas a francia katolikusok számára, akik nagy várakozással tekintettek a Notre-Dame újranyitása elé. Az épület, amelyet 2019-ben egy tűzvész súlyosan megrongált, nem csupán építészeti szempontból, hanem szimbolikus jelentősége miatt is kiemelkedő. A francia kormány, különösen Emmanuel Macron elnök, számított a pápa részvételére az ünnepségen. Macron számára politikai szempontból is fontos lett volna a pápa jelenléte, amely erősíthette volna a kapcsolatot a francia állam és az egyház között.

forrás: Le Figaro