promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nyárson sülő kutyát videóztak Amerikában, Trump erősen rasszista kijelentése igaz volt?

Nyárson sülő kutyát videóztak Amerikában, Trump erősen rasszista kijelentése igaz volt?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Ma azért színesítette a napot egy kis New York-i metróban történt késes incidens, némi lövöldözéssel. 

A 2024-es amerikai elnökválasztás

Az idei 2024-es év egyik legjelentősebb eseménye kétség kívül az amerikai elnökválasztás lesz. Az amerikai berendezkedés nem túl bonyolult, mindenki tudja, hogy a diktatúrában egy választás van csak, míg a demokrácia fellegvárában már két jelölt közül is választhatunk. 

A lakosság igényeit két igazán szimpatikus jelölt próbálja kielégíteni: a demokraták színeiben a jelenleg regnáló Joe Biden alelnöke, Kamala Harris indul, aki a magyar nyelvű Wikipedia oldala alapján afroamerikai és ázsiai-amerikai is (legalábbis alelnökként, elnökként valamiért csak ázsiai-amerikai lenne), míg a republikánus "sarokban" a több generációs dollármilliárdos, a 78 éves Donald Trump a jelölt, aki korábban már volt az Egyesült Államok elnöke.

Donald Trump kijelentése

A kampány, ahogyan az lenni szokott, korábban ritkán tapasztalt mélységekbe zuhant: olcsó üzengetések, érzelmekre hatni próbáló nagyotmondások, a demokraták részéről Trump ördögként és Putyin bábjaként való lefestése - a szokásos, négy évente itthon is tapasztalható cirkusz.

Az idei kampány egyik legerősebb mondata nem túl meglepő módon Donald Trump szájából hangzott el: az, hogy az ő elnöksége esetén körülbelül két óra alatt eljönne a világbéke, szinte említésre sem méltó, viszont egy másik kijelentése jóval nagyobb vihart kavart.

Nyárson sülő kiskedvencek

Donald Trump elejtette azt az információt, hogy a Haiti bevándorlók a zárt közösségükben a nyugati kultúrában nem éppen ételnek számító állatokat is nyársa tűznek kulináris célból - kevésbé cizelláltan fogalmazva macskát és kutyát esznek.

Trumpot azonnal elkezdték szétszedni, és a kijelentésre rákeresve az interneten leginkább a különböző tengerentúli demokrata-közeli médiumok cáfolatait találjuk meg - ezzel szemben az inkább a kínai államhoz köthető platformon, a TikTokon kiskedvenc-grillező videókat is találunk (igaz, különösebb kontextus nélkül):

Amerikai hétköznapok és a sokszínű világ

Az viszont meglehetősen homályos, hogy ezzel vajon mire akar utalni Trump. Az elképzelhető, hogy az amerikaiknak meglepő, hogy a világ más-más részein más a gasztronómiai kultúra, és vannak országok, ahol bizonyos állatok fogyasztása simán belefér, máshol pedig nem, viszont tulajdonképpen az is érthető, hogyha egy ország polgárai nem szeretnének a saját határaikon belül az övéktől ennyire radikálisan eltérő kultúrát - lássuk be, az illem mégiscsak azt diktálja (vagy diktálta évezredekig), hogy a meghívott vendég alkalmazkodik az otthon szabályaihoz, még akkor is, ha a modern világ ezt az álláspontot igyekszik kifordítani.

Mindenesetre az amerikai társadalomban "némi" probléma biztosan akad - lassan nem telik el úgy nap, hogy ne lenne valamilyen ámokfutásról hír (talán megirigyelték Németországot?).Tegnap egy New York-i metróállomáson négyen megsérültek, miután a rendőrség rálőtt egy késes férfira, aki nem fizette ki a viteldíjat. A férfit két rendőr követte fel egy vonatra Brooklynban, ahol a rendőrök két tasert is használtak, de a férfi nem lett harcképtelen, és továbbra is fenyegette őket. Ekkor mindkét rendőr többször rálőtt. A támadót több lövés érte, míg két vétlen járókelő és az egyik rendőr is megsérült. A férfit kórházba szállították, ahol stabil állapotban van.

forrás: SkyNews