promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató videón a gátszakadás, mindent elárasztott a víz, helikopterekkel mentenek Lengyelországban

Hátborzongató videón a gátszakadás, mindent elárasztott a víz, helikopterekkel mentenek Lengyelországban

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc

Több várost is elzárt a külvilágtól a víz, kritikus a helyzet, halálos áldozatai vannak az áradásnak.

A lengyelországi Stronie Slaskie városát súlyos természeti katasztrófa érte, miután heves esőzések következtében az áradások megrongálták a gátat, a Morawka pedig elárasztotta a környéket. A helyi hatóságok azonnali lépéseket tettek a mentési és helyreállítási munkálatok érdekében, miközben a lakosok támogatására is figyelmet fordítanak.

Sokan maradtak fedél nélkül, a város vezetése és az önkéntesek azonban mindent megtesznek, hogy biztosítsák a szükséges humanitárius segítséget menedéket a bajbajutottak számára. A lengyelországi áradások mostanra már öt ember életét követelték.

"Minden egy szempillantás alatt történt. A víz óriási pusztítást végzett”

- mondta egy kétségbeesett lakos. Mint kiderült, a városban sem víz, sem pedig áram- és gázellátás sincs. Az elárasztott településeket autóval lehetetlen megközelíteni, a mobilszolgáltatás pedig nem működik.

A tűzoltóság és a hadsereg továbbra is a katasztrófa elhárításán dolgozik, a város gátszakaszain azonban rengeteg a sérülés, a folyóhoz legközelebbi épületek pedig szinte teljesen megsemmisültek – számolt be róla a lengyel Gazeta Krakowska.

A lakosságot helikopterekkel mentik az elárasztott házak tetejéről, az utcákon több méteres a víz, amely rengeteg hordalékot visz magával. Lengyelország mellett Csehországban, Ausztriában, valamint Romániában is nagyon súlyos az árvízhelyzet, Magyarországon pedig már arra készülnek, hogy a Duna is métereket emelkedik a következő napokban, a Lajta és a Rába pedig rekordközeli vízszintet érhet el.

Hátborzongató videón a gátszakadás

„Bár az árhullám lényegi része még nem ért el Magyarországra, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik, és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakemberek is”

– számolt be róla az MTI.

A fővárosban hétfő este lezárják a pesti és a budai alsó rakpartot, a Római-parton lezárják a Királyok útját is, ahol négy kilométer hosszan agyaggátat építenek, a Margitszigetet pedig több százezer homokzsákkal védik meg – itt azonban gépesített módon dolgoznak, egyelőre nincs szükség önkéntesekre.