promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Átvették a hatalmat az internet felett, többé nem emberi, ami a világhálón történik

Átvették a hatalmat az internet felett, többé nem emberi, ami a világhálón történik

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Népszerű elmélet terjed és lehet is benne valami, ám egy dolgot kihagytak a számításból.

Az interneten bármilyen képtelenség pillanatok alatt képes szárnyra kelni és az ilyesmire fogékonyak hajlamosak terjeszteni is ezeket. Most azonban a saját farkába harapott a kígyó, hiszen épp a világhálóról terjesztenek olyasmit, aminek alapját leginkább a mesterséges intelligencia táplálja, nem is véletlenül, hiszen van benne valami.

A "Dead Internet" összeesküvés-elmélet egyre nagyobb figyelmet kap, a konteó lényege, hogy az internet egy jelentős részét már nem valódi emberek által használják, emellett automatizált rendszerek és algoritmusok által generált tartalommal van tele. Az elmélet hívei szerint az internet egy része gyakorlatilag „kihalt”, és csak egy szűk csoport irányíthatja, amely mesterséges intelligenciát és botokat használ a webes forgalom nagy részének fenntartásához, tereléséhez.

Az elmélet támogatói azt állítják, hogy a nagy internetes platformok, mint például a közösségi média óriások egyfajta szimulált valóságot hoztak létre. A valós felhasználók tevékenysége pedig csak egy kis elhanyagolható teszi ki a forgalomnak, míg a fennmaradó rész hamis adatokból és automatikusan generált posztokból áll. A konteó egyik népszerű eleme, hogy a kormányok és nagy techcégek együttműködnek a felhasználók manipulálásában és ellenőrzésében.

Az összeesküvés-elméletek pszichológiája alapján érthető, hogy miért terjedhetnek az ilyen típusú gondolatok. Az emberek általában igyekeznek érthetővé tenni a bonyolult jelenségeket, különösen válsághelyzetekben vagy bizonytalanság idején. Az „elhagyott internet” elmélet egyik fő eleme éppen ez: sok felhasználó elbizonytalanodik az internet hitelességében, és magyarázatot keres erre a jelenségre.

Az összeesküvés kritikusai ugyanakkor rámutattak arra, hogy az internet természeténél fogva olyan hely, ahol algoritmusok és AI által vezérelt rendszerek nagy szerepet játszanak, de ez nem jelenti azt, hogy az internet „halott” lenne. Az algoritmusok és botok használata mindennapi gyakorlat a tartalom optimalizálásában és rendszerezésében, de ez már rég nem titok. Azt is kiemelték, hogy ezek az elméletek akkor válnak igazán népszerűvé, amikor az emberek bizonytalanok és frusztráltak, mint például a koronavírus idején.

Forrás: Live Science