promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási botrány lett a nemzeti park túrából, egy férfi szemetelése okozott ökológiai katasztrófát

Óriási botrány lett a nemzeti park túrából, egy férfi szemetelése okozott ökológiai katasztrófát

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Ártalmatlannak tűnt, vészhelyzet lett belőle.

A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) figyelmeztetést adott ki egy látszólag ártalmatlan esemény kapcsán: egy látogató véletlenül elhagyott egy zacskó Cheetos-t a Carlsbad Caverns „Big Room” nevű barlangjában. Bár egy szemetelés elsőre jelentéktelennek tűnhet, a barlang sajátos és érzékeny ökoszisztémájára súlyos következményekkel járhatott volna.

A barlang érzékeny ökoszisztémája

A Carlsbad Caverns legnagyobb terme, a Big Room, Észak-Amerika legnagyobb barlangkamrája térfogat szerint, ami különösen érzékeny az emberi behatásokra. Az ott hagyott Cheetos zacskó a nedves környezetben tökéletes táptalajt teremtett mikroorganizmusok és gombák számára. Ezután barlangi tücskök, atkák, pókok és legyek is megjelentek, létrehozva egy ideiglenes élelmiszerláncot, amely tápanyagokat juttatott a barlang többi részére.

Miért veszélyes a szemetelés barlangokban?

A barlangok olyan elszigetelt ökoszisztémák, ahol a külső világ beavatkozása komoly változásokat idézhet elő. A Carlsbad Caverns példája jól mutatja, hogy egyetlen zacskó szemét hogyan vezethetne hosszú távú problémákhoz. A barlangban elhelyezkedő mikroorganizmusok és állatok gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, de ez radikálisan felboríthatja az ottani egyensúlyt. Az NPS rámutatott arra, hogy az emberek által hozott élelmiszerhulladék a barlangi organizmusok számára új és ismeretlen anyagokat jelent, amelyek megzavarhatják a természetes folyamatokat.

A helyzet súlyossága

A parkőröknek körülbelül 20 percbe telt, hogy gondosan eltávolítsák a szemetet és a megjelenő penészt a barlangból, remélve, hogy ez elég lesz a tartós káros hatások elkerüléséhez, és nem maradtak olyan potenciális veszélyek, amelyek úgymond "elbújtak" előlük, és csak hosszú távon éreztetik a hatásaikat. Az NPS hangsúlyozta, hogy bár egy zacskó Cheetos apróságnak tűnhet, a barlangok ökoszisztémájában világmegváltó változásokat okozhat.

Más példák: Lascaux barlangok esete

Hasonló problémák történtek a Lascaux barlangban is, ahol a 20. század közepén turisták és kutatók látogatásai jelentősen megnövelték a hőmérsékletet és a páratartalmat. Ez gombák és zuzmók elszaporodását okozta, amelyek komoly károkat tettek a 18 000 éves barlangfestményekben. Végül a barlangot bezárták a nagyközönség előtt, és szigorú intézkedésekkel védik azóta.

A felelős turizmus fontossága

A Carlsbad Caverns és a Lascaux barlang példái is arra figyelmeztetnek, hogy mennyire fontos a felelős turizmus a 21. században. Az emberi tevékenységek, legyen szó szemetelésről vagy az egyszerű jelenlétről, komoly hatással lehetnek a természeti környezetre. Az NPS felhívása arra ösztönzi a látogatókat, hogy mindenki ügyeljen a környezetére, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne hagyjon maga után nyomot.

forrás: iFLScience