promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Amerika elárulta Ukrajnát, olyat lépett, amivel hamar véget érhet a háború

Amerika elárulta Ukrajnát, olyat lépett, amivel hamar véget érhet a háború

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Mindeközben Oroszország igen jelentős katonai szövetség megkötését jelentette be. 

Zelenszkij kormánya nehéz helyzetben: Az ukrán offenzíva kudarcai

A háborúval kapcsolatos fejlemények új fordulatot vettek, amely kifejezetten kellemetlen helyzetet teremt Volodimir Zelenszkij kormánya számára. Az ukrán vezetés azt remélte, hogy a Kurszk térségében végrehajtott offenzíva után sikerül több csapást mérni az orosz területekre, ami megváltoztathatta volna a háború irányát, és a napokban a nyugati szövetség ígéretet is tett a fegyverek használatára.

Az amerikai visszakozás veszélyezteti Ukrajna stratégiáját

Azonban az Egyesült Államok váratlan visszakozása miatt, miszerint nem engedélyezik a nagy hatótávolságú fegyverek használatát Oroszország ellen, ezek a tervek meghiúsulhatnak. Ez nem túl örömteli fejlemény Kijev számára, hiszen a hadjárat sikere az orosz hátország destabilizálására épült, azonban az amerikai döntés megváltoztatja a játékszabályokat.

Washington visszalépése és a nemzetközi feszültségek fokozódása

A hír, miszerint Washington jóváhagyta volna, hogy Ukrajna orosz területeket támadjon amerikai nagy hatótávolságú fegyverekkel, korainak bizonyult. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok zöld utat adna az ilyen műveleteknek, azóta politikai elemzők szerint a Biden-kormányzat visszalépett, miután Vlagyimir Putyin egyértelművé tette: az orosz területek támadása esetén az USA-t közvetlen célpontnak tekintik. Ezzel párhuzamosan Oroszország bejelentette, hogy Kínával katonai szövetségre léptek az Egyesült Államok ellen, amely tovább feszíti a nemzetközi helyzetet.

Az Egyesült Államok álláspontja változatlan: Rakéták és korlátozások

Az USA illetékesei ezután gyorsan közölték, hogy nem hagyták jóvá Ukrajna számára az orosz területek támadását, és egyelőre nem is tervezik a korlátozások feloldását. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Washington álláspontja ebben a kérdésben nem változott, és nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni a jövőbeli döntésekkel kapcsolatban.

Orosz-kínai katonai szövetség: Válasz az amerikai fenyegetésre

Oroszország és Kína a napokban először jelentette be hivatalosan, hogy katonai szövetséget kötnek "az amerikai fenyegetéssel szemben", különösen abban az esetben, ha az Egyesült Államok nukleáris rakétákat telepítene Japánba, vagy bármelyik országuk biztonságát veszélyeztetné. Ez az első alkalom, hogy a két nagyhatalom – Oroszország és Kína – nyíltan katonai együttműködést jelentett be az USA ellen, megerősítve szövetségüket a növekvő nemzetközi feszültségek közepette.

Forrás: Ctrana.ua